19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Hakkari esnafının sıkıntıları

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan, siftah yapamayan esnafın sosyal ve ekonomik patlamanın eşiğine geldiğini belirterek, "Son 8 ay içerisinde 75 esnaf işyerini kapatmak zorunda kaldı" dedi.

Arif Koparan, birliğin üyesi olan 5 bin 600 civarında esnafın büyük sorunlar yaşadığını, 100'e yakın esnafın ise icralık olduğunu bildirdi. Son günlerde meydana gelen olaylardan en çok esnafın zarar gördüğünü söyleyen Koparan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tür olaylar herkesi rahatsız ettiği gibi bizleri de rahatsız etmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında lokanta, kantin gibi yerlerin açılması esnafın zor duruma düşmesine neden olmuştur. Esnaflık mesleğimizi artık kamu kurum ve kuruluşları yapıyor. Kurumlarda işyeri işletenlerin kira, vergi vermiyor. Bu esnafa yapılan bir haksızlıktır. Esnafın bütün geliri memur kesiminde geliyor. Bu da kesildiği zaman esnaf bitme noktasına gelecektir. Son yıllarda askerde çarşı iznine çıkmadığı için esnaf zor günler geçiriyor".

Bankalardan kredi alan 100'e yakın esnafın borcunu ödeyemediği için icralık olduğunu açıklayan Arif Koparan, bankalara borçlu olunduğu için artık kredi alınamadığını anlattı. Hakkari'de çiftçilik kredisinin bile memur kefil olmadan verilmediğini ifade eden Koparan, yetkililere bir takım önerilerde bulunarak, "Sosyal patlamanın önüne geçmek için yetkililerin 3.5 yıllığına esnafa düşük faizli kredi imkanı sağlanması gerekir. İlin can damarı olan sınır kapıları açılmalıdır. Çukurca İlçesi Üzümlü Sınır Kapısı'nın bir an önce faaliyete başlaması gerekir" diye konuştu.

Altay Caddesi üzerinde giyim dükkanı bulunan Selahattin Kaya isimli esnaf ise işyerinde 100 bin YTL değerinde mal olmasına rağmen satış yapamadığı için dükkanının kirasını bile ödeyemez hale geldiğini söyledi. İşyerinde her aile bütçesine uygun giyim bulunduğunu dile getiren Kaya, fiyatlarda yüzde 50 oranında indirim yapmasına rağmen satış yapamadığını kaydetti. Kaya, böyle giderse birçok arkadaşı gibi dükkanını kapatacağını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2006 Perşembe 16:33:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?