17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Seyyarlar sorun oldu

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Cemal Erip, cadde ve sokaklarda satış yapan seyyar satıcıların, esnafı olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cemal Erip, cadde ve sokaklar ile kaldırımları işgal eden seyyar satıcıların Belediye Başkanlığı tarafından toplatılarak belirli bir noktaya alınmaları gerektiğini söyledi. Esnafın dükkan ve işyerlerinin önüne gelişi güzel kurdukları tezgahlarda satış yapan seyyar satıcıların, esnafın satış yapmasını etkilediğini ifade etti.

Yaşanan durum karşısında sıkıntılı günler geçiren bazı esnafın zaman zaman siftah bile edemediklerini anlatan Erip, "Cadde ve sokaklardaki seyyar satıcıların belirli bir noktaya alınarak bir arada satış yapmaları sağlanmalıdır. Belediye Başkanlığı daha önce kaldırımları işgal eden seyyar satıcıları belirleyecekleri bir noktaya toplayacaklarını belirtmişti. Ancak belediye bu konuda daha her hangi bir şey yapmadı. Dışarıdan gelen seyyar satıcılar da burada istedikleri gibi satış yapabiliyor. Dışarıdan gelenler seyyar satıcılarda ildeki seyyar satıcıları gibi esnafın dükkan ve işyerlerinin önüne kurdukları tezgahlarda veya park ettikleri araçlarında satış yapıyor. Bu da esnafı olumsuz yönde etkiliyor. Çevre illerden gelip de ilimizde satış yapanlarda dahil olmak üzere bütün seyyar satıcılar belirli bir noktaya toplatılarak satış yapmaları sağlanmalıdır. Esnaf, vergisini ve dükkanının kirasını ödediği halde satış yapamadığı için kendisine bir kazanç sağlayamıyor. Seyyar satıcılarda satış yapsınlar, yapmasınlar demiyoruz. Ancak belirli bir noktaya alınarak orada satış yapmaları sağlansın" dedi.

İldeki ekonomik yapının yetersiz olmasından dolayı esnafın borç altına girdiğini belirten Erip, bankalardan düşük ve uzun vadeli krediler beklediklerini ifade etti. Erip, kapalı sınır ticareti kapılarının açılmasıyla birlikte ildeki ekonomik yapının da güçleneceğini anlattı.

Hakkarili esnaf da, dükkan ve işyerlerinin önünde satış yaparak kendilerini olumsuz yönde etkileyen seyyar satıcıların belediye tarafından belirli bir noktaya alınmasını istedi. Bu duruma bir çözüm bulunması gerektiğini anlatan esnaf, "Biz vergi ve dükkan kiralarımızı ödüyoruz. Seyyar satıcılar ise hiç bir vergi ve kira ödemeden gelip dükkan ve iş yerlerimizin önüne tezgah kurarak satış yapıyorlar. Bu da bizi etkiliyor. Günlerce siftah yapmadığımız oluyor" şeklinde dert yandı.

.
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2006 Salı 14:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?