2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

5'inci MİAD buluşması

miadİngiltere'nin İstanbul Başkonsolos Vekili Peter Cook, Next, Marks & Spencer gibi ünlü İngiliz markaların, Türkiye'den yaptıkları alımlarda azalma olmadığını vurguladı.

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolos Vekili Peter Cook, Türkiye'den hazır giyim ürünleri alan Next, Marks & Spencer gibi ünlü İngiliz markaların, siparişlerini Türk firmalarına vermeye devam edeceklerini söyledi. 

Cook, "İngiliz markaların Türkiye'den yaptıkları alımlarda azalma yok. Ancak artış olacağını da sanmıyorum" dedi. 

Malatyalı İşadamları Derneği'nin (MİAD) düzenlediği "5'inci MİAD Buluşmaları"nda, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkiler ele alındı. 

Toplantıda konuşan İngiltere'nin İstanbul Başkonsolos Vekili Peter Cook, ucuz işgücü avantajına sahip olan Çin'in, markalı hazır giyim ürünlerinde Türkiye'ye henüz rakip olmadığını vurguladı. 

AB Parlamentosu'nun Çin ile imzaladığı kota anlaşmasına da değinen Cook, AB ülkelerine giren Çin menşeli ürünlerin miktarında her yıl artış olacağını ve kotaların 6 yıl sonra sıfırlanacağını hatırlattı.

Dış ticaret hacmi 6 milyar dolar

Türkiye ile İngiltere arasındaki dış ticaret hacminin yıllık 6 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirten Cook, bunun 4 milyar dolarlık kısmını Türkiye'nin İngiltere'ye yaptığı ihracatın oluşturduğuna dikkat çekti. 

Cook, "Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle İngiltere'de üretim giderek azalıyor. Daha çok hizmet sektörü büyüyor. Üretimini sürdürmek isteyen birçok İngiliz şirket, yeni pazarlara açılmak için maliyetlerin uygun olduğu ülkeler arıyor. Türkiye de bu ülkeler arasında" diye konuştu. 

İngiliz firmaların Türkiye'ye ilgisinin giderek arttığını da kaydeden Cook, İngiliz sermayeli şirketlerden Vadafon'un Telsim'i, Shell'in de Koç Holding ile birlikte Tüpraş'ı satın aldığını hatırlattı. 

Toplantıda konuşan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş ise İngiliz sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı.
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 15:29:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?