4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İş adamları faizleri beğenmiyor

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Malatya Şube Başkanı Ömer Çakmak, piyasadaki sıkıntılar nedeniyle reel faizlerin biran önce aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti.

Çakmak, yaptığı açıklamada, piyasaların daralması, esnafın siftahsız kepenk kapatmasının başlıca nedenin likidite sıkışıklığı olduğunu belirtti. Çakmak, "Bilinmelidir ki bu krizin başlıca müsebbibi, uygulaması 2009'a ertelenen Basel 2 kriterlerinin, maalesef kamu bankalarının da içinde bulunduğu hemen her banka tarafından çoktan uygulamaya konulmuş olmasıdır. Uygulanmaya erken başlayan Basel 2 kriterleri yüzünden, gerek yatırım yapmak ve gerekse işletme amacıyla kredi ihtiyacı hasıl olan işletmeler kredi kullanamamaktadırlar" dedi.

"Hammadde alamayan, işçi parası ödeyemeyen işletmeler, birer birer kapanmak zorunda bırakılmaktadır. Sanki 3-5 yılda bir çıkartılan ekonomik krizlerin müsebbibi KOBİ’lermiş gibi her krizin sonunda yine onlar cezalandırılmaktadır"diyen Ömer Çakmak, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Reel faizlerin mutlak süratle aşağı çekilmesi, maliyeti yükseltip rekabet gücünü düşüren yüksek vergi oranları ve ithal mallara karşı koruma ve haksız rekabeti önlemek, kredi çek ve sicil affının bir an önce hayata geçirilmesi, reel sektörde beklenen adımın atılabilmesi için teşvik kredilerinin bir an evvel kullandırılması, mevcut ekonomik programımız enflasyonun düşürülmesi, borçların çevrilebilirliği ve büyümenin sağlanması."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 19:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?