2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Yaş kayısı tüketimi

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından sonuçlandırılan bir projeye göre, yaş kayısı hasat edildikten 13 hafta sonra tazeliğini kaybetmeden tüketicilere sofralık olarak sunulabilecek.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün 2003 yılından beri üzerinde çalıştığı Hacıhaliloğlu Kayısı çeşidinin 'Modifiye Atmosfer ve Soğuk Depo Şartlarında Muhafazası" adlı projenin tamamlandığı bildirildi. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Şevket Fidan, 3 yıldan beri üzerinde çalıştıkları ve Tarımsal Araştırma Geliştirme Merkezi (TAGİM) tarafından da kabul edilen, kayısının uzun süre yaş olarak muhafaza edilmesine yönelik projenin sonuçlandığını açıkladı.

Hacıhaliloğlu, kayısı çeşidi üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, kayısının 13 hafta boyunca renk ve kalitesinin bozulmadan saklanabileceğini söyleyen Fidan, "Sonuç raporu yazılan proje bizim için çok önemli. Yapılan denemelerde streç film kullanarak, 0 ila 1 derece arasındaki sıcaklıkta Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin rengi ve kalitesinin bozulmadan muhafaza edildiğini gördük" dedi. Fidan, sonuç raporunu yayınlayacaklarını ve projeye ilgi duyan vatandaşlara yardımcı olacaklarını ifade etti.

Geliştirilen projeye göre, Malatya'da en yaygın yetiştiriciliği yapılan Hacıhaliloğlu kayısı çeşidi hasat döneminde, elle hasat edilip, ön soğutma yapıldıktan sonra modifiye ve soğuk muhafaza koşullarında 0 ila 1 santigrat derecede, yüzde 80-90 nispi nemde depolanabiliyor.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2006 Cumartesi 14:37:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?