22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Akraba evliliği çok tehlikeli

Van Sağlık İl Müdürü Dr Ahmet Özer, kalıtsal metabolik bir hastalık olan 'fenilketonüri'nin zeka geriliğinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirterek, akraba evliliklerinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sağlık İl Müdürü Dr. Ahmet Özer, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye fenilketonüri hastalığının sık görüldüğü ülkeler arasında olduğunu kaydetti. Türkiye'de doğan her 3 bin ile 4 bin 500 çocuktan birinde fenilketonüri hastalığı görüldüğünü kaydeden Dr. Özer, Avrupa ülkelerinde bu oranın 10 bin civarında olduğunu ifade etti.

Tedavisinin mümkün olmasına rağmen hastalığın herhangi bir belirtisinin olmadığını anlattı. Dr. Özer, "Aylar geçtikçe bebeğin çevreye karşı ilgisinin az olduğu normal gelişim basamaklarını izlemediği görülür. Bebek, başını tutma, oturma, yürüme gibi becerilerde yaşıtlarına göre geri kalır. Zamanla havaleler tabloya eklenebilir.Hastalık zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı zihinsel engelliliğe neden olur" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılında ülke genelinde başlatılan 'Fenilketonüri Tarama Programı' çerçevesinde yenidoğan her bebeğin fenilketonüri hastalığı yönünde taranması hedeflendiğini kaydeden Dr. Özer, "Özellikle çocukların yaşam kalitesini, büyüme ve gelişme geriliği görüldüğü bu hastalık yenidoğan döneminde erken tanı ile birlikte tedavisine başlanmasıyla özürlülük önlenebiliyor. Çocuk, yaşıtları gibi okula gidip oyun oynayabilmekte hayatını tek başına sürdürebilme yetisini kazanabilmektedir. Bu nedenle doğumdan 24 saat sonra her bebekten birkaç damla topuk kanı özel filtre kağıdına alınarak en kısa sürede tarama merkezine gönderilmelidir. Eğer bebek hasta ise ilk 15 günü içerisinde tanı konulup, hemen diyet tedavisine başlanmalıdır. Genetik hastalıkların epidemiyolojisini etkileyen en önemli faktörlerden birisi olan akraba evliliklerinden kaçınmalıdır" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2006 Cumartesi 01:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?