18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Konserve yapacaklara uyarılar

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, evlerde yapılan konservelerin kesinlikle açık kazanlar içerisinde pişirilmemesi, kavanozdan çıkarılan konserveninse mutlaka kaynatılması gerektiğini ifade etti. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, halkın evlerde yaptıkları konserveleri açık kazan yerine düdüklü tencerede yapması gerektiğini kaydetti. Yapılacak konservenin tadının mutlaka hafif ekşi olması gerektiğini söyleyen Çoksöyler, fasulye konservesinde, fasulyelerin alt ve üst kısmına bolca domatesin yerleştirilmesi gerektiğini belirtti. Bamya konservesinin içerisine limon tuzu ilave edilmesini isteyen Prof. Dr. Çoksöyler, "Eğer konserve yeteri kadar ekşitilmemişse, dışarıda bakıldığında görülmeyecek bir bozulma olur. Bozulan konserve mutlaka atılmalıdır. Ekşitilmemiş konservede tehlikeli bir bozulma olursa, bu da 'Botulizm' denilen bir zehirlemeye neden olur. Botulizm, ısıya dayanıklı bir bakterinin çoğalmasıyla ortaya çıkar. Bu bakterinin çoğaldığı bir konserve kutusu, bir aileyi öldürebilir. Ancak halkımız, kavanozdan çıkarttığı konserveye bir daha yağ ve et ilave ederek pişirmektedir. Bu pişirme sırasında bu zehirde parçalanıyor. Emniyet olarak, her açtığımız konserveyi yeniden kaynatmalıyız. Konservenin kaynatılmasıyla besin değeri biraz düşebilir ama sağlığımız açısından güvenli olur" dedi.
Kurutulan sebze ve meyvelerle ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, küflenen gıdalarda tehlikeli toksinlerin bulunduğunu söyledi. Tam kurutulan sebze ve meyvelerin küflenmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çoksöyler, kurutulan gıdaların mutlaka bez torba içerisinde saklanması gerektiğini aktardı.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 14:56:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?