3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

DEGİAD Başkanı Özsoy: Kayıtdışı'na dikkat

Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı Güneş Özsoy, Türkiye'nin kayıt dışı ekonominin beşiği haline geldiğini savundu.

DEGİAD Başkanı Özsoy yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin sanayi altyapısını tamamlayamadığını, sanayicilerin eksik alt yapıyla gelişmiş ülkelerle rekabet ederek var olma mücadelesi vermeye çalıştığını ifade etti. Özsoy, "Hızlı bir devinim içinde kalıplarını zorlayan, kıran, gelişmişlik seviyesini yükseltmeye çabalayan Türkiye, tıpkı bir yamalı bohça gibi eksikliklerini geçici ve kısa vadeli önlemlerle kapatarak yol almaya çalışmaktadır. Oysa bu görünüm güven verici değildir. Türkiye kayıt dışı ekonominin beşiği haline gelmiştir. Derneğimiz düzenli olarak ülke ekonomisini takip etmekte ve zaman zaman özellikle devlet kuruluşlarının ya da direkt devleti yöneten kişilerin açıklamalarıyla somut gerçekle yüz yüze gelmekte ve bu durumu endişe verici bulmaktadır" dedi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yapılan son açıklamaların kendilerini doğruladığını anlatan Başkan Özsoy, şöyle devam etti:
"DPT Türkiye'de ekonomide oluşturulan her 100 milyonun 40 milyonunu kayıt dışı olduğuna işaret etmektedir. Bu veri, ülkemizde kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün kayıtlı ekonominin yüzde 66'sına ulaştığını göstermektedir. Yine bu paralelde konuya istihdam açısından bakıldığında yurdumuzda çalışan her 10 işçiden 4'ünün kayıt dışı çalıştığı tahmin edilmektedir. Bu rakamlar yüksek büyüme grafiğiyle, cazibe merkezi haline gelen ülkenin gelişimiyle doğru orantılı olmayan rakamlardır. Bu rakamlar Türkiye'nin çevresindeki az gelişmiş ülkelerden aldığı göçü ve kayıt dışı işçi sayısının artışını da izah etmektedir. Vergisini veren, primini ödeyen, elektriğini, suyunu resmi sayaçtan kullanarak geçiren işveren 'vur abalıya' misali devletin yükü altında ezilmektedir. Elbette ki, işçilerimiz sosyal ve ekonomik haklarını elde etmeliler, insanca yaşamaya yetecek bir gelire sahip olmalılar, ruhsal ve bedensel yük oluşturmayacak şekilde çalışma saat ve şartlarına göre çalışmalılar. Elbette ki, devlet elektrik-su, vergi, prim alacaklarını zamanında ve tam tahsil edebilmelidir. Ama öte yandan Türkiye'de, sanayicinin meseleleri de göz ardı edilmemelidir

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2005 Pazar 16:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?