5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Tekstilde yüzde 5 ihracat artışı

Denizli'den bu yılın Ocak ayında yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 69 milyon 920 bin dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, birlik binasında basın toplantısı düzenleyerek, ihracatla ilgili bilgiler verdi. Denizli'den yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının 3 ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz sabahlık ihracatında yüzde 4.34, havlu ihracatında yüzde 6.38, çarşaf-nevresim ihracatında da yüzde 15.84'lük bir artış olduğunu belirten Güntaş, bu 3 kalemin toplam ihracat içindeki payının yüzde 75.75 olduğunu ifade etti.

Ocak ayı içerisinde Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.08 artarak 52 milyon 418 bin dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Raşit Güntaş, Türkiye'de geçen yıl sözle dile getirilenlerin gerçekleşmeye başladığını söyledi.

Türkiye çapında bazı büyük grupların 2005 yılı performanslarını dikkate alarak belli bir oranda küçülmekten, fabrikayı tamamen kapatmaya kadar varan önlemler almaya başladığını belirten Güntaş, "Sorunlarımız ve reçetelerimiz belli noktalarda odaklanıyor. Bunlar, enerji maliyetleri, işçi maliyetleri üzerindeki vergi yükü, yüksek oranlı KDV ve düşük kur.

Bu dört noktada artık sesimize kulak verilmesini, bir şeyler yapılmasını umutla bekliyoruz. Biliyoruz ki, Türkiye'de tekstil sektörünün yanında gelişen bir çok farklı sektör var. Fakat tekstil ve konfeksiyonun istihdam hacmine ulaşabilecek bir sektör henüz yok" dedi.

11-14 Ocak tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Heimtextkil fuarında Almanya ve Hindistan'dan sonra en büyük katılımcı ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Güntaş, "Türk firmalarının uzak doğu menşeli firmaları gölgede bırakması bizim için umut verici bir gelişme olmuştur" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 15:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Günsen ÇAKAR IP: 212.174.189.xxx Tarih : 18.02.2006 11:20:10
Ne olur tekstili ileletin denizli kalkınsın.Denizli ile gurur duyalım.Horozuyla futbolu ve tekstili ile kalkınsın.En büyük DENİZLİ olsun. TEKSTİLİ İLERLETİN DAHA ÇOK KAZANIN