6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Denizli Çimento'ya 2.7 trilyon lira ceza

Rekabet Kurulu, çimentoda fiyat tespiti, hazır beton sektöründe de fiyat tespiti ve pazar paylaşımı anlaşmaları yaptıkları  ve çimento fiyatlarını bir yıl içinde iki katına çıkardıkları gerekçesiyle açtığı soruşturmalarda, öncelikle çimento fabrikalarına trilyonluk cezalar yağdırdı.

Bölge bazında Batıçim, Batısöke, Akçansa ve Denizli'den de Denizli Çimento'ya 'Uyumlu Eylemde Bulunarak Fiyatları Artırdıkları' gerekçesiyle müthiş cezalar verdi. Özellikle Denizli'de Denizli Çimento'ya 2 trilyon 649 milyar lira ceza verilmesi beton üreticileri arasında 'En büyük konu' haline geldi. Cezaya gerekçe olan 'Uyumlu Eylemle Fiyat Artışı' sonucu trilyonluk ceza alınırken, bazı firma yetkilileri "İki yıl önce tonu 32 dolar olan çimentoyu 64 dolara çıkardılar. Bu parayı vatandaşın cebinden aldılar. Şimdi ceza yediler. Peki vatandaşın çimento alırken ödediği fazla paranın geri ödemesini kim yapacak? Kim bunlardan hesap soracak?" dedi.
Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, çimento ve hazır beton sektörlerinde kurul tarafından başlatılan soruşturmalarda, kurul kararlarını açıkladı. Buna göre bölge bazında Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi ve Batısöke Söke Çimento Sanayi'ye (Batı Grubu), toplam 7.2 trilyon lira ceza verilmiş oldu. Akçansa Çimento Sanayi'ye de toplam 5.8 trilyon lira ceza verilmiş oldu.
Kurul, Çimentaş Grubu'na toplam 3.3 trilyon lira, Denizli Çimento Grubu'na toplam 2.7 trilyon lira, Aydın Modern Beton Sanayi Ticaret'e 114.4 milyar lira, Lafarge Beton'a ise toplam 495.3 milyar lira idari para cezası verdi.
Rekabet Kurulu'nun açıklamasından sonra gözler bir anda Denizli Çimento'nun üzerine çevrildi. Son bir yıl içerisinde inşaat sektörü kaynayan kazan gibiydi. Çimento fabrikalarının uyumlu hareketleri sonucu Rekabet Kurulu'nun da belirlediği gibi iki yıl önce bir tonu 32-34 dolardan satılan çimentonun tonu bugün 64 doların üzerine çıktı.Bölge illerinde hazır beton firmaları da Rekabet Kurulu'nun tesbiti sonucu trilyonluk cezalara çarptırılırken, Denizli'deki Denizlili hazır beton firmaları Rekabet Kurulu tarafından aklandı ancak son iki yıldaki beton fiyatlarında yaşanan artışa seyirci kalınması dikkatleri İnşaat Mühendisleri Odası ve Ticaret Odası'nın üzerine çekti.
Rekabet Kurulu'nun kararı geç ulaştığı için Denizli İnşaat Mühendisleri Odası ve Denizli Ticaret Odası ile herhangi bir temas kurulamadı. Ancak çimento fabrikalarının iki yılda Rekabet Kurulu'nun da belirlediği gibi fiyatları iki katına çıkararak önemli gelirler elde ettikleri Ticaret Odaları ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın buna seyirci kaldığı öne sürüldü.

Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 11:55:39
Güncelleme :9 Aralık 2004 Perşembe 12:51:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?