7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Denizli tarımı AB yolunda

İlimizde yaklaşık 1 yıldır görev yapmakta olan Vali Gazi ŞİMŞEK, bu süre içinde tarımda meydana gelen gelişmeleri ve Ankara’da düzenlenen 2. Tarım Şurası hakkındaki izlenimlerini ART TV’ye değerlendirdi. Gelişmiş ülkelerde tarımın sanayi merkezli olduğuna değinen Vali Gazi ŞİMŞEK, tarımsal ürünlerin işlenerek daha çok katma değer elde edileceğini ve bu şekilde çiftçilerimizin ve üreticilerimizin daha fazla gelir elde edebileceklerini belirti. Görev süresince uygulanabilirliği olan projelere öncelik ve destek verdiklerini belirten ŞİMŞEK, buna örnek olarak 1 yıllık valilik görevi sırasında Bakanlık, İl özel İdaresi ve çiftçi destekleri ile Kale ilçesinde Zeytinyağı, Merkez Gözler Kasabasında kekik İşleme Tesisi, Honaz ilçesinde Salça Fabrikası, Çal İsabey Kasabasında Mısır Kurutma Tesisi, Çal Hançalar kasabasında Pekmez İşleme Tesisi, Merkez ve Çivril ilçesinde Toprak Yaprak Su tahlil laboratuarının tamamlanarak hizmet vermeye başladığını söyledi. Gelişmenin üretim yapmakla gerçekleşebileceğini belirterek, çiftçilerimizin mutlaka desteklenmeleri gerçeğinden hareket ederek 2004 yılı özel idare bütçesinden tarım için toplam 3,5 trilyon TL destek verdiklerini hatırlatan ŞİMŞEK, özellikle Çivril Emirhisar’da yapılacak Elma Tasnif ve Ambalajlama ünitesine büyük önem verdiklerini belirterek “elmanın bir standardı olmalı, bu şekilde dışarıya satmamız daha kolay olacak ve bundan elma üreticilerimiz karlı çıkacak” dedi. Her alanda olduğu tarımda da kaynak aktarımına büyük önem verdiklerini, özellikle uygulanabilirliği olan, verimlilik getiren projelere mutlaka kaynak bulacaklarını dile getiren Vali Gazi ŞİMŞEK, “ayakları yere basan projelerle tarımı da tekstildeki gibi Denizlinin parlayan yıldızı yapacağız” dedi.

Denizli’de hayvancılığı geliştirmek için de önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Vali Gazi ŞİMŞEK, Ebecik, Sofular, Aydoğdu ve Yumrutaş’tan sonra en son Kale’nin Narlı köyünde 100 X 2 süt sığırcılığı projesini hayata geçirdiklerini ve hayvancılığın gelişmesi için yem bitkileri üretiminin de gelişmesi gerektiğini belirten ŞİMŞEK, Tarım İl Müdürlüğünün bu konuda da projeler geliştirdiğini belirterek bunların da imkanlar ölçüsünde destekleneceğini dile getirdi.

Tarımsal eğitim konusunun da önemine değinen Vali Gazi ŞİMŞEK, “her şeyin başı eğitim. Biz her konuda eğitime önem veriyoruz. Devlet olarak en önemli görevimiz sayıyoruz. Bu bağlamda tarımsal eğitim içinde gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Köylerimizin bir çoğunda gerek gece gerekse de gündüz eğitimler veriyoruz. Eğitimli çiftçilerle, tarımın gelişmesi asıl amacımız olmalıdır” dedi. Denizlide eğitimli çiftçilerin çok olduğuna değinen Vali Gazi ŞİMŞEK, buna örnek olarak Türkiye Birincisi olan Kadın çiftçilerimizi gösterdi.

Vali Gazi ŞİMŞEK’in program yapımcımız Dr. A. Kadir KIRAN’la yaptığı söyleşinin son kısmında Ankara’da düzenlenen 2. Tarım Şurası hakkında bilgiler verdi. Şuran başta meclis başkanımız, başbakanımız, ana muhalefet partisi başkanı ve çok sayıda bilim adamının katıldığı üst düzey bir toplantı olduğuna değinen Gazi Şimşek, şurada 11 ana başlığın ele alındığını söyledi. Bu ana başlıkların;

Doğal kaynakların Korunması ve Geliştirilmesi

Tarımsal Yapıda Değişme ve Gelişmeler

Bitki yetiştiriciliği, Bitki Koruma ve Çevre Sağlığı

Hayvan, Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Sağlığı

da Güvenliği

Üretim ve Pazarlama Politikaları

Tarımsal Girdi ve desteklemeler

rsal Kalkınma Politikaları

Tarımsal Öğretim-Eğitim-Yayım ve Ar-Ge

Tarımsal Örgütler ve Örgütleme

Uluslar arası Tarımsal ilişkiler ve AB’ye Uyum

Gibi konular olduğunu ve bu konuların toplantıda irdelenerek çeşitli kararların alındığını belirten Vali Gazi Şimşek, “düzenlenen bu şura ve alınan kararların tek ortak amacı, Türkiye AB’ye üyelik statüsü kazandığında temel fonksiyon anlamında rekabet gücü yüksek ve sürdürülebilir üretim yapısına sahip bir tarım sektörünün oluşturulmasıdır” diye ekledi.

Vali Gazi Şimşek,” şurada alınan kararlar incelendiğinde Denizli olarak bu kararları bir yıl öncesinden hayata geçirmiş olduğumuzu görmek, bizim Valilik İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü olarak ne kadar isabetli projelere destek verdiğimizin ve doğru yolda olduğumuzun bir kanıtıdır” dedi.

Denizli Valisi Gazi ŞİMŞEK, “2. Tarım Şurası bu güne kadar hazırlanan ve hali hazırda uygulanan projelerin yerinde olduğunu göstermiştir.” Valilik İl Özel İdaresi olarak imkanların zorlanarak buna benzer projelerin önümüzdeki yıllarda da destekleneceğini belirten Şimşek, “Biz Denizli tarımını hep birlikte, ilgili kamu kurumlarıyla, çiftçisiyle, üreticisiyle, sanayicisiyle ve sivil toplum kuruluşları ile AB standartlarına taşıyacağız.” Dedi.

Emin BARINER
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 14:03:37
Güncelleme :8 Aralık 2004 Çarşamba 14:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?