6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Kendimize güvenimiz geldi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi’nin, Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiği gezi, geziye katılanlar tarafından, basın toplantısında değerlendirildi.  Napa Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısına, geziye katılan Vali Gazi Şimşek, KOSGEB Merkez İşletme Müdürü Kemal Bildiş, MÜSİAD Başkanı Mehmet Üyepoğlu ve MÜSİAD üyeleri katıldı.  Toplantı konuşmacılar, Birleşik Arap Emirlikleri’ni gördükten sonra kendilerine güven geldiğini söylediler. MÜSİAD’ın ihracat amaçlı olarak, Birleşik Arap Emirlikleri’ne düzenlediği ve 18-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen geziye, 31 MÜSİAD üyesi katıldı. MÜSİAD Denizli Şubesi Başkanı Mehmet Eyüpoğlu, Dubai’de makine ve yapı malzemeleri fuarına katıldıklarını, Sahrjah Emirliği Ticaret Odası’nın üyeleri ile MÜSİAD üyelerinin toplantı yaptıklarını, Hamriyah Serbest Bölgesi’ni gezdiklerini, Ajman Ticaret Odası Başkanı ve heyeti ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.

‘DENİZLİ TEKSTİLİNİ TANIMIYORLAR’


Geziye, 21 Kasım’dan itibaren iştirak ettiğini ve gezinin resmi bölümlerine katıldıklarını ifade eden Vali Gazi Şimşek, gezide çok iyi görüşmeler yaptıklarını ve Denizli’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne mal alım-satımı yapılabileceğini söyledi. Vali Şimşek, “Şharjah Emirliği Ticaret Odası ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda, onların Türk tekstilini ve Denizli tekstilini tanımadıklarını gördük. Bu ziyaret, önümüzdeki günlerde, iki ülke arasında ticari bağlantıların olmasını sağlayacak. Bize, fuarlara katılmamız halinde indirim yapacaklarını da söylediler” dedi. 

‘KÖRFEZ’DE YER ALMALIYIZ’


Ajman Emirliği’nin ise büyük gelişme gösteren bir emirlik olduğunu dile getiren Vali Şimşek, “Buradaki fabrikalar, Denizli’de ancak 15-20 yıl önce görebileceğiniz fabrikalar. Ucuz iş gücüyle çalışıyorlar” dedi. Körfez’de büyük Pazar olduğunu kaydeden Vali Şimşek, “Körfez’deki pazarda, Çin yerini almış. Bizim de acilen  bu pazarda yerimizi almamız gerekiyor” diye konuştu.

‘SERBEST BÖLGEDE YER ALMALIYIZ’


KOSGEB Merkez Müdürü Kemal Bildiş, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kobilerin ihracat yapma kapasitesine gelmiş olduklarını belirterek, “Denizli’de 800-900 kobi var. Ancak onlar, oradaki tamircileri, muslukçuları bile kobi olarak görüyorlar. Onların durumunu gördükten sonra kendimize güvenimiz geldi” dedi.  Vali Gazi Şimşek te Denizli’nin ve Türkiye’nin tekstil alanında, Birleşik Arap Emirlikleri’nden fersah fersah önde olduğunu kaydederek, Bildiş’in ‘Kendimize güvenimiz geldi’ sözlerini onayladı. Bildiş, Denizli’den aynı sektörden 5-6 kişinin biraraya gelip, mutlaka Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki serbest bölgede bir oluşum içinde olmalarının şart olduğunu söyledi. MÜSİAD eski Başkanı Şahin Tin, bir tekstilcinin ya da mermercinin, Duabi’deki serbest bölgeye şirket kurduğunda, Irak, Suriye, Ürdün gibi ülkelere mallarını çok düşük vergi fiyatları ile sokabileceğini söyledi. Toplantıda oluşan diğer bir ortak görüş de Denizli’nin üretmekten çok mallarını pazarlamada sıkıntı çektiğiydi.

Emin BARINER
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 12:46:13
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 13:50:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?