24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Ramazan davulları sustu

Yıllardır bir gelenek haline gelen sahurda davul sesiyle uyanma zevki, bu yıl Selçuk'ta yaşanamıyor. Geleneksel davul sesi ve maniler, yerini çalar saatlerin mekanik zil sesine ve cep telefonlarının sinyallerine bıraktı. Hatay ili Dörtyol İlçesi'ne tayin edilen ve önümüzdeki günlerde ilçeden ayrılacak olan Selçuk Kaymakamı Hayri Sandıkçı'nın kararı ile bu Ramazan'da ilçede davul çalınmasına izin verilmiyor.

Selçuk İlçesi'nde yıllardır davul sesiyle sahura kalkan vatandaşlar, bu yıl bu zevkten mahrum kaldıklarını belirterek, yasaklama kararına tepki gösterdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında davul çalabilmek için Selçuk Belediyesi'ne ve kaymakamlığa başvurduklarını belirten ilçenin tanınmış davulcuları Erdoğan ve Turan Korkutan kardeşler, "Müracaatımız üzerine belediye davul çalmamıza izin verdi. Kaymakam bey ise kendisine vermek istediğimiz dilekçeyi dahi kabul etmeyerek, bize sözlü olarak davul çalamayacağımızı söyledi. Bunun üzerine bizde dilekçemizi posta yoluyla kendisine gönderdik. Ancak gelen cevapta yine izin verilmedi. Biz aynı müracaatı İzmir Valiliği'ne de posta yoluyla gönderdik. Dilekçemizde yaşadığımız sorunları vali beye yazdık. Şimdi kendisinden cevap bekliyoruz" diyerek, çevre ilçelerde ve İzmir'de yasaklanmayan geleneğin Selçuk'ta neden yasaklandığını anlayamadıklarını sözlerine eklediler.

İlçede davulların önceki yılardaki gibi çalınması için vatandaşlardan yoğun istek aldıklarını belirten Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, "Yasak kararı kaymakamlık makamınca verilmiş. İlçede davul çalınmasını istemeyen vatandaşlarımız da var. Ancak gelen tepkilerden anlıyoruz ki davul sesiyle oruca kalkmak isteyenlerin sayısı çok daha fazla" diyerek halkın sahiplendiği bazı geleneklerin yaşatılması gerektiğine inandığını vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 15:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?