4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Hayvanlarını aşılatmayanlara ceza

Kütahya'da, katılımın zorunlu olduğu sonbahar dönemi aşılama kampanyasında, şimdiye kadar yaklaşık 63 bin hayvanın şap hastalığına karşı aşılandığı bildirildi.

Tarım İl Müdür Vekili Altuğ Atalay, yaptığı açıklamada, 1 Eylül-31 Ekim 2005 tarihleri arasında yürütülen aşılama çalışmalarında 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıta Kanunu gereğince hayvan sahiplerinin hayvanlarına şap aşısı yaptırma mecburiyeti olduğunu belirtti.
Atalay, "Bu kampanya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın en önemli aşılama kampanyalarından biridir. Kampanyada 4 aylıktan küçük ve doğumuna 15 gün kalan hayvanlar hariç, büyükbaş hayvanların tamamı aşılanacaktır. İl genelinde yaklaşık 110 bin büyükbaş hayvan programa alınmıştır" dedi.

Hayvanlarını aşılatmayanlar için yaptırım öngörüldüğünü dile getiren Atalay, "Sonbahar dönemi aşı kampanyası kapsamında hayvanlarını aşılatmayanlar hakkında 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıta Kanunu'nun 46. maddesi gereği 2005 yılı için para cezası uygulanacaktır. Hayvan sahiplerinin mağdur olmamak için il genelinde sürdürülen aşılama kampanyasına katılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

İlkbahar döneminde yapılan aşılama kampanyasında da yüzde 100'lük bir başarı sağlanarak, 108 bin büyükbaş hayvanın aşılandığını ifade eden Atalay, "Halen devam eden sonbahar dönemi şap aşılamasıyla birlikte, 6 aylıktan daha küçük hayvanların da küpelemesi yapılmaktadır. Şap hastalığı, çok sayıda alt semtipleri bulunan bir virüstür. Bu hastalığın, her türlü hayvan ve insan hareketleriyle su, ortak ve yakın mezra, rüzgar ve tozlarla uzak mesafelere kadar bulaşması mümkündür. Şapla mücadele için ilimizde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere iki kez aşılama kampanyası düzenlenmektedir" diye konuştu.

Altuğ, il genelinde yaklaşık 129 bin büyükbaş hayvanın bulunduğunu sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 12:45:55
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 13:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?