8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

"Cennette çöpün ne işi var?"

Saruhanlı'da bağlı Develi köyünde yapılması planlanan Çöp Toplama ve Bertaraf Tesisi için referanduma giden binlerce köylü, geleceklerini oyladı. "Cennette çöpün ne işi var?" diyen köylüler, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürmeye hazırlanıyor. 

Manisa, Saruhanlı, Koldere, Halitpaşa, Gümülceli ve Mütevelli Belediyeleri'nin ortaklaşa yaptıracağı Develi Çöp Toplama ve Bertaraf tesisi köylüye takıldı. Develi köylüleriyle belediyeler arasında hukuk mücadelesine dönüşen tesis için, köylüler bu sabah referanduma gitti. Sabahın erken saatlerinde kurulan sandıkların başında sıraya giren Develi köylüleri, köy meydanında uzun kuyruklar oluşturdu. 

Develi Köyünde zeytincilik yapıldığını belirten bazı köylüler, tesisin yapılacağı alanda 20 bin zeytin ağacının bulunduğunu ifade ederek, tesisin kurulması durumunda tüccarın kendilerinden zeytin almayacağını söylediler.
 
Bergama Ovacık Altın Madeni'nde de önderlik eden 'Asteriks' lakaplı Oktay Konyar'ın da destek verdiği referandumda bin 50 nüfuslu köyden, bin 42 kişi "Hayır" oyu kullandı. Referandum sonuçlarını başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri ve sivil toplum örgütlerine göndereceklerini belirten Oktar Konyar, "Sesimizi duyurana kadar mücadelemizi vereceğiz. Develi Manisa'nın çöplüğü olmayacak. Referandumdan çıkan sonuçları devlet büyüklerimize göndereceğiz. Hukuksal mücadelemizi sonuna kadar kullanacağız. Buradan bir sonuç alamazsak, konuyu AİHM'e götüreceğiz" dedi. 

Gözyaşları arasında köylerine yapılmak istenen çöp depolama alanı için sandık başına giden Fatma Aktepe ise "Geçen yıllarda köyümüze gelen milletvekilleri ve vali, köyümüzü örnek köy olarak seçmişlerdi. Şimdi de aynı köyü çöp köy yapmak istiyorlar. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Çocuklarımızı çöp içinde büyütmek, tarlaya ektiğimiz ürünleri çöplerin arasından toplamak istemiyoruz" dedi. 

"Cennetin yanında çöp istemiyoruz" diyen, Ayşe Fırtına isimli köylü ise "Develi Köyüne çöp deposu yapmak isteyen Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar ve diğer belediye başkanları, köyümüze gelerek, 'Burasını cennete çevireceğiz. Yollarınızı asfaltlayacağız, çocuklarınıza iş imkanı sağlayacağız' diye sözler verdiler. Cennetin içinde çöpün ne işi var? Biz onlardan bir şey istemiyoruz. Köyümüzü rahat bıraksınlar yeter. Tesisin yapılmaması için gerekirse çoluk çocuk sırtımıza eşyalarımızı yüklenir, yollara düşeriz. Ankara'da sesimizi duyurana kadarda köyümüze dönmeyiz" diyerek tepkisini gösterdi.
.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2006 Cumartesi 19:01:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?