9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Belediye Binası'nda süpürgeli protesto

Saruhanlı İlçesi'ne bağlı Develi Köyü yakınlarında Manisa Belediyesi'nin de dahil olduğu 6 belediyenin yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisine tepkilerini sürdüren köylüler, Manisa Belediyesi'nde çalı süpürgelerle koridorları yıkayarak eylem yaptı. 

Manisa merkez, Saruhanlı, Koldere, Mütevilli, Halitpaşa ve Alibeyli belediyelerinin Develi Köyü yakınlarında ortaklaşa yapmayı planladıkları çöp toplama ve katı atık bertaraf tesisine karşı çıkan Develi köylüleri, bir süre önce köyde gece yarısı ellerinde meşalelerle Manisa merkeze yürüyerek eylem yapmıştı. 

Manisa kamuoyunda büyük yankıya yol açan bu eylemin ardından bu sabah da, Bergama davasının ünlü ismi 'Asterisk' lakaplı Oktay Konyar'ın örgütlediği köylü kadınlardan oluşan yaklaşık 70 kişilik grup Manisa Belediyesi yakınlarında eylem için toplandı. Ellerinde çalı süpürgelerle belediyeye giren kadınlar, belediye çalışanları ve güvenlik görevlileri tarafından engellenmek istendi. 

Eylemcilerle görevliler arasında gergin anlar yaşanırken, koridora oturan eylemciler pankart açarak sloganlarla belediyeyi protesto etti. Görevlilerin ikna etmeye çalıştığı Oktay Konyar, demokratik haklarını kullanmaya çalıştıklarını ve Belediye Başkanı Bülent Kar ile görüşmek istediklerini söyledi. 

Olay yerine gelen Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Fikri Özsoy da eyleme müdahale etti. Konyar'ı ikna eden Özsoy, kadınların belediyenin zemin katına inmelerini sağladı. Kadınlar, eylemleri sırasında belediyenin giriş katında kovalardaki deterjanlı suyu koridora boşaltarak çalı süpürgelerle koridorları süpürdü ve belediyenin dış çevresini temizledi. Görevliler ve çevredeki vatandaşlar ise eylemi şaşkın bakışlarla izledi. 

Başkan Kar ile görüşemeyen eylemciler, Başkan Yardımcıları Kemal Sevinç ve Ekrem Akkaya ile görüşerek, çöp alanı yapılmasından vazgeçilmesini istedi. Basına kapalı gerçekleşen kısa görüşmede, Başkan Yardımcısı Kemal Sevinç'in köylülere hukuka uygun
 hareket ettiklerini söylediği öğrenildi. Belediyeden olumlu bir cevap alamayan Oktay Konyar 
ve beraberindeki grup, çıkıştı basın açıklaması yaptı. Konyar, "Uzun zamandır kamuoyunu rahatsız 
eden, yurttaşları inciten meseleler var. Bunlardan birisi de yandaş partilerin belediye başkanlarının 
ahbap-çavuş ilişkileriyle düzenledikleri protokollerdir. 
İhalelerde kamuya verilen zararlardır. Manisa'ya bağlı Develi Köyü'nde yapılmak istenen katı atık çöplüğünün o köy tarafından onaylanmadığını biliyorsunuz. Bugün buraya demokratik hakkımızı kullanmaya geldik. Kimse hukuk devletinde 'Ben yaptım, ben karar veririm' diyememeli ve buna da tenezzül etmemeli. Bu halkı çöpçü yaptılar ve sabahlara kadar uyumuyorlar. Ve dediler ki 'Eğer kirli bir yer varsa önce Manisa Belediyesi'dir, orası çok kirlenmiştir' ve o kirliliği şu anda süpürüyorlar ve yıkıyorlar. Diliyorum ki Türkiye'nin her yerindeki yurttaşlar ülkedeki pisliği ve karanlığı ortadan kaldırmak için temizliğe başlasınlar. Develi köylüleri ve biz çevreciler asla Develi'ye çöplük yaptırmayacağız" dedi. 

Konunun yargı tarafından da değerlendirdiğini kaydeden Konyar, "Yargıya gittik. Yargı, 2 gün önce çok önemli bir karar verdi. 

Yargının yönlendirdiği bilir kişiler raporlarında dediler ki 'Yanlıştır, hukuksuzdur, hijyenik değildir, teknik olarak zayıftır. Asla buraya çöplük yapılmasını onaylamıyoruz'. Bu kesin bir karardır. Bu yanlıştan dönülmezse, tepkilerimizi daha çok yükselticeğiz ve bu demokratik hakkı Türkiye'ye taşıyacağız" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından Konyar ve beraberindeki grup, araçlarına yöneldi. Slogan atarak yürüyen köylü kadınlar esnaf tarafından da alkışlarla desteklendi. Kalabalık grup, daha sonra kamyonlara binerek olaysız şekilde köylerine döndü.
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 18:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?