8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

3 bin mandenci yürüdü

Soma'da Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı özel maden ocağında çalışan 3 bin kişi, yeni kömür sahası açılması için yürüyüş yaptı. 

Sabah saat 09.30'da Soma-Bergama Yolu üzerinde yürüyüşe geçen yaklaşık 3 bin işçi, Bağlar Caddesi, Gazi Osman Paşa Caddesi, Cuma Pazarı ve Atatürk Caddesi boyunca yaklaşık 4 kilometre yürüyerek İstasyon Meydanı'na ulaştı. Yürüyüş boyunca İmbat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Kılınç ve İşletme Müdürü Gökalp Büyükyıldız işçilerin en önünde yer aldı. İstasyon Meydanı'nda Atatürk ve maden şehitleri için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. İşçiler adına konuşma yapan İmbat Madencilik Ocak Amiri Nuri Yıldız, "Bugün burada toplanmamızın amacı, geçen günkü birlikteliğimizin arkasında durduğumuzu ve bu konudaki kararlığımızı Soma halkına ve TKİ yöneticilerine kanıtlamaktır. Soma halkının ve kamuoyunun haklı mücadelemizde bizi yanlış anlamamaları için taleplerimizi burada bir kez daha yenilemek istiyorum. Bu çalışkan, dürüst insanların iş gücünün daha verimli ve kaliteli sahalarda değerlendirilmesini istiyoruz" dedi.
 
İşletme Müdürü Gökalp Büyükyıldız ise, "Biz özel sektörüz üreterek ayakta kalabiliyoruz. Bugüne kadar ürettik. Nasıl mı? Türkiye tarihinde ilk kez en düşük maliyetle ürettik. 20 dolar 16 cente 1 ton kömürü mal ettik. Bugün bizi dışa bağımlı hale getiren zihniyet Zonguldak'ta 300 dolara üretiyor. Hemen yanı başımızdaki ELİ Müessese Müdürlüğü yeraltı işletmesinde 165 dolara üretiliyor. Bir pankartta yazan yazı beni duygulandırdı. 'Onurumuzla ürettik. Masa başında kaybettik'. O arkadaşımız bizi de suçluyor. Masa başına oturan biziz çünkü. Evet siz onurunuzla, şerefinizle, dürüstlüğünüzle 2 milyon 350 bin ton kömür üreterek enerji tarihinde özel sektör olarak kısa zamanda klasik metotla Türkiye tarihine damganızı vurdunuz. Biz masa başına belli tekniklerle oturuyoruz. Biz seçimle gelmiyoruz. Biz üretim yapıyoruz. Başka bir yaptırımımız yok. En düşük maliyetle yapıyoruz. Bir tane daha örnek göstersinler. Ben kendimi bu meydanda asacağım" diye konuştu. 

İmbat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Kılınç da, "2004 yılından bu yana Ankara'da maalesef TKİ yetkilileriyle müzakerelerle bugüne geldik. Türkiye'de ilk defa ilk günden 10 yıllık çalışanına kadar, mühendisiyle taşkınlık yapmadan bir arada yürüyen işçimizle birlikte yol yürüyen polisimiz işçilerimizin güvenliğini sağlarken çok düşündüm. İlk defa birlikte yürüyor. Ankara'dan ümidimi kestim. Sokakta 3-5 milyon işsiz bulunan Türkiye'nin işsizlerine, Ankara'nın keyfine göre 3 bin işçimizi sokağa mı bırakalım. Ankara'dan TKİ yönetimine ve Genel Müdürlüğü'ne sesimi duyuramadım. Demek ki bürokrasiye sesim yetmemiştir. Buradaki 3 bin kişi, eşleri ve çocuklarıyla birlikte 15 bin kişi, Rusya'dan ithal edilen kömür kadar kıymetlidir. Bunları satmayalım arkadaşlar. Herkesin önünde söz veriyorum" şeklinde konuştu. 

Yapılan açıklamaların ardından maden işçilerine simit ve meyve suyu dağıtıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında Atatürk Caddesi üzerinden Nakliyeciler Kooperatifi garajına giden işçiler, servis otobüslerine binerek evlerine gitti. Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Müessese Müdürlüğü önünde polis barikat kurarak, olumsuzluklara karşı önlem aldı. 

Bu arada, eylem sırasında Soma Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra Manisa ve ilçelerinden takviye ekiplerle birlikte polis panzeri de hazır bulunduruldu. İşçiler, pazar günü çalıştıkları işyerine kalorisi düşük kömür ürettikleri ve zarar ettikleri gerekçesiyle kilit vurmuşlardı.
.
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2006 Salı 18:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?