9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kan bağışı kampanyasına büyük ilgi

Alaşehir'de kutlanan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Alaşehir Müftülüğü ile Manisa Kızılay Kan İstasyonu tarafından organize edilen Kan Bağışı Kampanyası'na 110 kişi katıldı.

Şehir merkezi Sevgi Yolu üzerinde Kızılay aracında alınan kanlar doğrudan hastanelere bağışlanacak. Vatandaşlar kan vermek için zaman zaman kuyruklar oluşturdu. Alaşehir Müftüsü Mahmut Mintaş yaptığı konuşma da, Peygamber Efendimiz kendisinin de iki omuz kemiği arasından kan aldırma yaptığını hatırlattı. Mintaş, "O günün şartların da öyle alınıyordu. Bu günün şartlarında böyle alınıyor. Dinen kan vermenin bir mahsuru yoktur. Aksine tıbben sağlık açısından yararlı olduğu ispatlanmıştır. Dinimiz fen ve ilme karşı değildir. Bizde bu amaçla Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde böyle bir uygulama yaparak kan vermenin yaralı olduğunu anlatmayı hedefledik" dedi.

Manisa Kan İstasyonu Birimi sorumlusu emekli Sağlık Müdürü İsmet Nardal ise, "Kan Merkezleri ayrı bir yapılanmaya giderek, toplanan kanları doğrudan hastanelere bağışlıyor. Eskiden Kızılay Ksan Merkezi'ne herkes kan almaya şahsen gidiyordu. Şimdi kanların tamamı ücretsiz olarak hastanelere dağıtılıyor. Kimse kan parası ödemiyor. Şimdi kan Kızılay tarafından hücrelere ayrılıyor. Aynı kandan 3 kişi faydalanabiliyor. Eskiden kan alındığı gibi hastaya veriliyordu. Şimdi kan Eritrosit, Plazma ve Tromnbosit olmak üzere 3 gruba ayrılıyor. Hastanın hangisine ihtiyacı varsa o veriliyor. Kan vermek yeni ve taze kan oluşumunu sağlar, zindelik yapar, kalp enfarktüsünü yüzde 90 azaltır, kemik iliğinin yağlanmasını önler, baş ağrısı, alerji, yüksek tansiyon ve yorgunluğun giderilmesini sağlar. Verilen kanlarda kan grubu, hepatit B, hepatit C, AIDS ve Frengi tetkikleri yapılarak bir nevi hastalık kontrolü yapılır. Kan veren kişinin kendine yararlarının yanı sıra hayat kurtarmanın maneviyatını da yaşar" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 19:56:56
Güncelleme :21 Nisan 2006 Cuma 10:52:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?