8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Köylülerden meşaleli tepki

Saruhanlı'ya bağlı Develi Köyü'nde 6 belediyenin ortak girişimi sonucu yapılması planlanan Çöp Toplama ve Bertaraf Tesisi için bir süre önce kendi aralarında referanduma giden köylüler, bu kez de yine Bergama Ovacık Altın Madeni'nde önderlik eden 'Asteriks' lakaplı Oktay Konyar'ın öncülüğünde gece yarısı ellerinde meşalelerle 26 kilo metre yol yürüyerek karanlığı aydınlatma eylemi yaptı. 

Oktay Konyar, "Ülkede aydınlar, demokratlar, yazarlar, hakimler, savcılar, polisler, jandarmalar teker teker öldürülüyor. Yolsuzluk ve yoksulluk başladı. Karanlık bir döneme girdik. Milletin efendisi olan köylüler, karanlığı delip aydınlığı sağlayacaklar. Bu eylem aydınlık eylemidir" dedi. 

Yürüyüş eylemi için hazırlıklar dün akşam saatlerinde başladı. Sabaha karşı saat 03.00'te genç-yaşlı kadın-erkek yüzlerce köylüyü bir araya toplayan Oktay Konyar, özellikle kadınlara yönelik bir konuşma yaparak, "Geçmişte Kurtuluş Savaşı'nı siz yaptınız. Cephede siz savaştınız. Siz en karanlık dönemlerde bu ülkeyi aydınlattınız. Şimdi sadece toprağınıza çöp dökülüyor diye değil ülkede yolsuzluk var, yoksulluk var. Çocuklarınızı mafya kaçırıyor. Silah çeken polis öldürüyor, jandarma öldürüyor, hakim öldürüyor, savcı öldürüyor ve çete büyüdü. Ülke karanlık bir hale geldi" diye konuştu. Daha sonra köylü kadınlara "Siz bu karanlığı ne yapıyorsunuz?" diye soran Konyar'a, hep bir ağızdan "Aydınlatıyoruz" diye bağırarak cevap veren kadınlar, daha sonra da erkeklerle birlikte önceden hazırlanmış meşaleleri tutuşturarak Konyar'ın arkasından yürüyüşe başladı. 

Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte, havayı aydınlatan meşalelerin ışıkları ortaya ilginç görüntüler çıkardı. Yürüyüş sırasında zaman zaman sloganlar atan köylüler, verilen mola sırasında kendileriyle birlikte yürüyen gazetecilere açıklama yaptı. Köylüler, "Köyümüz topraklarında çöp istemiyoruz. Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Şimdi Manisa'ya yürüyoruz. Gerekirse Ankara'ya da yürürüz" dediler. Danıştay'a yapılan saldırıya da tepki gösteren köylüler, "Hakimlerimiz, savcılarımız, polislerimiz öldürülüyor. Ülke karanlığa doğru itiliyor. Bu karanlığı aydınlatmak için elimizde meşalelerle yürüyoruz" diye konuştular. 

Oktay Konyar da köylülerin düşüncelerine tercümanlık yaparak, "Ülkede aydınlar, demokratlar, yazarlar, hakimler, savcılar, polisler, jandarmalar teker teker öldürülüyor. Yolsuzluk ve yoksulluk başladı. Karanlık döneme girdik. İşin sahipleri karanlığı delip aydınlığı sağlayacaklar. Bu eylem aydınlık eylemidir. Ülkenin geleceğiyle ilgili köylünün verdiği mesajdır. Bu mesaj alınmalıdır" şeklinde konuştu. Bir ilçe, 4 belde ve belediyelere bağlı köyleri geçerek yaklaşık 26 kilo metre yol yürüyen köylüler, yorulmadan tek sıra halinde Manisa girişine kadar ilerledi. Gediz Köprüsü üzerinde verilen molada yanlarında taşıdıkları sepetlerden yiyecekler çıkaran köylüler, hep birlikte bağdaş kurarak kahvaltı yaptı. Ortaya çıkan ilginç görüntü, yoldan geçen sürücüleri şaşkına çevirdi. 

Bu arada, 6 saatlik yürüyüş sırasında jandarma ve polis tarafından fark edilmeyen köylüler, kahvaltının ardından Manisa kent merkezine doğru ilerlerken, polis engeliyle karşılaştı. İlk polis ekibinin uyarılarına aldırış etmeyen Oktay Konyar, polise "Megafonla uyarı yapmanız gerekir. Bu uyarınız doğru değil. Biz yürümeye devam edeceğiz" deyince polis ekibi geri çekildi. Polis ekiplerinin uzaktan izlediği köylüler, birkaç yüz metre mesafe sonrası da Emniyet Müdür Yardımcısı Fikri Özsoy'un başında bulunduğu güvenlik görevlileri tarafından durduruldu. Oktay Konyar'a uyarıda bulunarak yürüyüşü sonlandırmasını isteyen ve kente bu şekilde girilmesine izin vermeyeceğini ifade eden Özsoy ile Konyar arasında gergin anlar yaşandı. Bu arada Oktay Konyar'ın talimatıyla yere çöken köylüler, yiyeceklerini yere sererek kahvaltı yapmaya başladı. Trajikomik görüntülerin sergilendiği olayda, daha sonra köylülerden 20 kişilik grubun Vali Vekili ile görüşme yapmasına izin verildi. 

Polis otobüsüyle Valilik binasına getirilen grup, dışarıda bir kahvehanede ziyaret saatini beklemeye başladı. Vali Vekili'nin yaklaşık bir saatlik süre içerisinde gelmemesi üzerine, Oktay Konyar ve beraberindekiler duruma tepki gösterdi. Konyar, "Sabah 3'ten beri yollardayız. Develi Köyü'nden Manisa'ya geldik. Yaklaşık 26 kilo metre yol yürüdük. Amacımız Cumhuriyet'in kazanımları ve üzerine oynanan oyunları dile getirmek, tepkimizi anlatmaktı. İkincisi, Develi Köyü'ne yapılacak olan katı atık çöp tesislerinin iptal edilmesini, bu uygulamadan vazgeçilmesini ve köylülerin topraklarının elden gitme konusundaki kaygılarını anlatacaktık. Sayın Vali Vekili makamına gelmedi. Uzun süre bekledik, hala görüşemiyoruz. Yurttaşlar olarak tepki koyduk. Bir gün davetsiz olarak geleceğiz, taleplerimizi çok ciddi biçimde halka birlikte dile getireceğiz. Herkesin sağlıklı çevrede yaşama hakkı vardır ve biz de bu hakkımızı kesinlikle koruyacağız. Sayın Vali Vekili'ne mesaj vermek istiyorum. Bu masalar gelip gidicidir, halk kalıcıdır. Eğer bir daha bizi böyle bekletmeyi düşünüyorsanız biz size gelmeyiz. Biz taleplerimizi meydanlarda bağıra bağıra, demokratik hakkımızı zorlaya zorlaya alırız" dedi.
Köylüler daha sonra Manisa'dan olaysız şekilde ayrıldı.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 15:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?