8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Pazaryerleri daha sessiz ve düzenli olacak

Manisa'da pazaryerlerinde gürültü kirliliğini önlemek, kurulum düzenini ve vatandaşın memnuniyetini sağlamak amacıyla bir dizi tedbirler alındı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Belediyesi Zabıta Müdürü Hakkı Doymaz, bundan sonra pazar yerlerinde esnafa yaka kartı takma zorunluğunu getirildiği ve bağırışların yasaklandığını belirtti.

Ece Restorant'ta Meyve ve Sebzeciler Umum Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener ile birlikte basın toplantısı yapan Zabıta Müdürü Hakkı Doymaz, pazar yerlerinin daha sağlıklı bir yapıya kavuşturularak modernleşmesi amacıyla bir dizi tedbir alındığını ifade ederek, "Pazarcı ve müşterilerimizin ortak menfaatleri içerisinde daha düzenli ve daha çağdaş pazar yerlerine giden yolda, esnafımızın bağırmasını kesinlikle yasakladık. Esnafımızın tezgahı da kesinlikle düzenli olacak. Diğer bir konu, pazarlarımız sabah açılırken topluca dua edilerek açılacak. Bu kurallara uyulmadığı taktirde belli bir ceza sistemi de var. Bu ceza sistemini pazarcı esnafımız kendileri kabul ettiler. Hiç kimse pazara gelen müşteriyi asla rahatsız etmeyecek. Ayrıca tüm esnafımıza yaka kartı uygulaması getirdik. Şu anda kartlar basım aşamasında. Yakasında kartı olmayan esnafımız pazarda satış yapamayacak. Otamatikman da her şey kayıt altına alınmış olacak. Dışarıdan gelen pazarcının, esnafımızı rahatsız etmemesi için mutlaka yakasında yaka kartı olması gerekiyor. Yaka kartı takmayan da o gün pazarda tezgah açamayacak" dedi.

Türkiye'de bir çok ili dolaştığını, kalite ve diğer kurallar açısından satılan ürünler açısından Manisa'nın pazar yerleriyle Türkiye'de ilk 5'e girecek durumda bulunduğunu kaydeden Doymaz, "Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) pazarlardaki kriterleri belirledi. İddia ediyoruz Türkiye'nin en modern pazar yerini Manisa'ya kazandıracağız" dedi.

Pazar yerlerindeki aldatmalara uygulanacak cezalar hakkında bilgi veren Doymaz, "Esnafın sattığı üründe kalite ve sağlık açısından bir sıkıntı varsa mutlaka Tarım İl Müdürlüğümüze belgelendirip onlar gereken cezai işlem yapacak. Bizler ise savcılığa vereceğiz. Eksik tartma, vatandaşları kandırma gibi en ufak bir şeyde bir pazarcının yaptığı burada binlerce pazarcıya mal olmamalı. Tabi ben art düşüncede olacak bir esnaf düşünemiyorum. Bizim bütün yaptığımız toplantılarda ortak bir karar aldık, yaptığımız uygulamalar esnafımızın kendi isteği doğrultusunda yapılmış bir şey. Artık bir süpermarket havasında pazar yerine gelen bir müşteri süpermarkette müşteriye nasıl davranılıyorsa pazarda da o şekilde davranacak. Cezanın miktarı ise 1 milyar 112 milyon lira artı yer iptali. Mesela sıralamada hata yaptı veya bağırdı bir hafta yer iptali ikinci defa hata yaptıysa ikinci bir hafta yer iptali olacak. Eğer üçüncüde de aynı şeyi yaparsa tamamen pazardan bu kişi çıkarılacak ve yeri tamamen iptal edilmiş olacak. Pazar çıkışında müşterilerimiz ile mini bir anket yapacağız. En ufak bir şey görmüşler ise ve biz de görürsek hemen gerekeni yapacağız. Manisalılar biz izlemeye devam etsin" diye konuştu.

Meyve ve Sebzeciler Umum Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener de "Biz Manisa pazarcı esnafı olarak esnafımız ile yaptığımız toplantılarda, halkımızın pazar yerlerinde rahatlıkla dolşabileceği sağlıklı, kaliteli ve bütçesine uygun ürünleri alabileceği bir pazar yeri oluşturmak istiyoruz. Burada düşüncemiz, Manisa halkının pazar yerlerine talabini fazlalaştırmak. Pazarcı esnafı olarak Türkiye'yi gezdiğinizde kalite olarak ilk 5'in arasındayız. Ben iddia ediyorum birinci sıradayız. Çünkü bizim esnafımız saygılı ve seviyelidir. Yaptığımız toplantılarda da bu çıktı. Pazarlarda geçmişten kaynaklanan tarihi bir bağırma yöntemi vardı. Bu pazarcı esnafının geleneğindedir. Pazar yerlerinde bağırıp en iyi şekilde ürününü satmak için esnaf bağırır. Ancak yaptığımız toplantılarda baktık ki pazarcı esnafımız ekmeğine, davasına sahip ve doğru olan kararların daima yanında olduğunu her zamanda Manisa halkı için pazara kaliteyi, düzeyi ve sağlığı getirmeyi istiyor, bu karara da saygı duyduğunu gösterdi. Hep birlite ve beraberlik içerisinde bunları başaracağız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2006 Salı 19:28:40
Güncelleme :11 Nisan 2006 Salı 19:39:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?