4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Şirinköy'de taş ocağı isyanı

Manisa merkez Aşağı Çobanisa Beldesi'ne bağlı Şirinköy halkı, köy yakınında ormanlık arazide kurulan taş ocağının, ormana ve tarım arazilerine zarar verdiği gerekçesiyle eylem yaptı. Jandarma nezaretinde onlarca traktörle İzmir-Ankara Karayolu'na çıkarak yolun trafiğe kapanmasına neden olan köylüler, haklarını yasal yollarla aramaya devam edeceklerini belirtti.

Manisa merkeze 15. km uzaklıkta bulunan Şirinköy'ün sakinleri, DYP Manisa Merkez İlçe Başkanı İsmail Şahin ve yönetim kurulu üyelerinin de desteği ile köy yakınında kurulmaya başlanan taş ocağı yolunda eylem yaptı. Taş ocağının kurulması için şirket çalışmalarına tüm hızıyla devam ederken, ellerinde pankartlarla traktörleriyle eylem yerine gelen yüzlerce köylü vatandaş, buradan İzmir-Ankara Karayolu'na çıktı. Atatürk'ün dev posteriyle eyleme katılan gençlerin yolda yürümesine engel olan jandarma, traktörlerin oluşturduğu konvoyun anayol kenarından ilerlemesine izin verdi.

Manisa İl Genel Meclisi AKP Grup Başkanı Dursun Ali Yıldız tarafından kurulan ve oğlu tarafından işletilen Çatal Dere İnşaat ve Maden Arama Şirketi ile ocağın açılmasına izin veren ilgili kurumlara çeşitli sloganlar atarak tepki gösteren köylüler, eylem sırasında anayolun trafiğe kapanmasına neden oldu. Jandarma ve bölge trafik ekiplerinin zor anlar yaşadığı eylemin ardından köy meydanında toplanan Şirinköy halkı, "Köyümüzün 200 metre üstünde kurulan taş ocağında patlatılacak dinamitler, evlerimizin üzerine dev kaya parçalarının yağmasına neden olacak. Toz içerisinde kalmamıza, tarım arazilerimizin zarar görmesine yol açacak. Buna asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Köylüler adına konuşan Tahsin Çiftcan isimli çiftçi, "Burada taş ocağı istemiyoruz. Sayın Dursun Ali Bey bizlere diyor ki, 'Ya bunlar sayı saymasını bilmiyor ya da dayak yememişler'. Biz sayı saymasını da biliyoruz, dayak yemesini de. Ancak dayak atmasını da iyi biliyoruz. Mahkemeye müracaat ettik. Avukatlarımız gerekli çalışmalar başladılar. Hakkımızı alabilmek için gerekirse Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de başvuracağız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" diye konuştu.

Taşocağı için yüzlerce ağacın kesildiğini belirten köylüler ise, "Biz buradaki ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Burada hesap vermeyen yarın Allah'ın huzurunda hesap verecektir" dedi. Bu arada, eline bir ders kitabı alarak arka kapağındaki yeşilin korunması ile ilgili çevre amblemini gösteren Nergiz Akgün isimli bir bayan da, "Bu devletimiz tarafından bastırılan bir kitap. Arkasında yeşili ve çevreyi korumamız isteniyor ancak köyümüzde yeşil katliamı yapılıyor. Hayvanları koruma dernekleri köpekleri koruyor, bizi kim koruyacak?" diyerek, tepkisini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 15:55:23
Güncelleme :18 Eylül 2005 Pazar 16:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?