8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Soma külden kurtuluyor

Soma'da termik santralde kül tutucu elektro filtrelerin takılması çalışmalarına başlandı.

Termik santralde demontaj işi törenle başladı. Törene Soma Kaymakamı Mehmet Öklü, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma Elektrik Üretim A.Ş. (SEAŞ) Genel Müdürü Halil Çıtak, Tes-İş Sendikası Başkanı C. Tayyar Güzel ve davetliler katıldı. Elektro filtrelerin takılması işini üstlenen Nurol Firması Proje Müdürü Kenan Atakan, santraldeki mevcut filtrelerin 30-40 yıllık olduğunu ve miladını doldurduğu için işlevini yerine getiremediğini ifade ederek, "Mevcut filtre yenilenecek ve kapasitesi arttırılacak. Bu yılın sonunda iki ünite devreye girmiş olacak. Dışarıya salınan hava insanlara zarar vermeyecek boyuta gelecek. Yaklaşık 50 kişilik grubumuzla şu anda demontaj yani söküm işi yapıyoruz. Yaklaşık 1 ay içinde söküm işlemi tamamlanacak. 7 Temmuz'a kadar tüm işimizi bitirmiş olmamız lazım. Demontajdan sonra işimiz montaj, yani yerine yapım. Tesislerin hepsi sökülüp kapasitesi artacak. Burası tamamen yeni bir görüntüye bürünecek. 15 Aralık'ta buradaki işimiz bitecek" dedi.
SEAŞ Genel Müdürü Halil Çıtak ise, "Geri dönüşü olmayan bir yola girdik. İnşallah yıl sonuna doğru 1 ve 2. grupların elektro filtreleri tamamen yenilenmiş olacak. Yeni üniteler en verimli şekilde çalışmaya başlayacak. Bunun da hep beraber startını vermiş ve görmüş olduk" diye konuştu.

Soma Kaymakamı Mehmet Öklü de, "Yıllardan beri Somamız'ın en önemli çevre sorunları içinde hava kirliliği başta görülüyordu. İşte bu büyük sorunun çözümü konusunda atılan büyük adımlardan birisi, buraya yapılacak yeni elektro filtre üniteleri. Bu adımın atılması hepimizi sevindirmektedir. İlçemiz ve insanlarımız adına bunu gerçekten sevindirici buluyoruz. Firmaya da başarılar diliyoruz" şeklinde konuştu.

Elektro filtre ihalesini firmanın 8.5 milyon Euro'ya aldığını belirten Belediye Başkanı Hasan Ergene ise, şunları söyledi: "Soma halkının yıllar süren haklı talepleri neticesi bugünkü idarenin de bu taleplere kayıtsız kalmamasının bir sonucu olarak Enerji Bakanlığı, EÜAŞ Genel Müdürlüğü ve AK Parti hükümetinin Soma'ya yapacağı en büyük hizmetlerden birini hep beraber hayata geçirmeye başlıyoruz. Biz Somalılar adına çok mutluyuz. Daha önce 2001'de bu ihale, 6 milyon dolara verilmişti. Ama ihale neticesinde görüldü ki bu fiyatlara istenilen standartta işin gerçekleştirilmesi mümkün değil. Ve firma teminatlarını yakarak, bu işi bırakıp gitmişti. Hükümetimiz döneminde ihale tekrar edildi. Avrupa Birliği normlarına göre, daha önceki ihalede 250 miligram/normal metreküptü. O iptal oldu. Şimdi Avrupa standartlarına göre 100 miligram/normal metreküpün altında olacak."

.
Yayın Tarihi : 19 Mart 2006 Pazar 20:27:24
Güncelleme :19 Mart 2006 Pazar 20:38:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BAYRAM ALİ KOÇ IP: 85.102.201.xxx Tarih : 27.03.2006 09:54:41
BEN SOMADA YAŞAYAN BİR VATANDAŞ OLARAK YILLARDIR BUNU BEKLİYORUM FAKAT YAPILMIYOR YADA İHALE VERİLİYOR TAKILMADAN BİR SORUN ÇIKIP ANLAŞMA BİTİRİLİYOR. BU SEFER İNŞALLAH BU ANLAŞMA BİTİRİLMEZDE SOMA HALKIDA DİĞER İNSANLAR GİBİ TEMİZ BİR ORTAMDA YAŞARLAR AMA ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM Kİ YİNE BU ANLAŞMADA BİTİRİLECEK GİBİ GELİYOR BANA.