8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Spil Dağı Milli Parkı için güç birliği

Manisa'da uzun yıllardır turizmde yeterince değerlendirilemeyen Spil Dağı Milli Parkı'nın doğal zenginliklere sahip olduğunu göstermek ve bu zenginliği turizme kazandırmak amacıyla TEMA'nın üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Manisa protokolü, çevre ve orman yetkilileri ile akademisyenlerden oluşan platform, "Spil Geleceğini Arıyor" başlıklı toplantıda konuyu masaya yatırdı. 

Manisa Belediyesi öncülüğünde Saruhan Otel'de düzenlenen toplantıya; Vali Refik Arslan Öztürk, Belediye Başkanı Bülent Kar, TEMA Vakfı Genel Başkanı Hayrettin Karaca, Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek, TBMM Başkan Müşaviri Ramazan Çakır, J. K. Binbaşı İl Jandarma Komtanlığı Asayiş Şube Müdürü Abdül Kadir Uysal, Tugay Lojistik Şube Müdürü P.A. Kazım Karakuzu, İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, Belediye Başkan Yardımcıları Kemal Sevinç ile Recep Kafes, Vali Yardımcısı Kadri Canan, Emniyet Müdürü Adem Aydemir, Çevre eski Bakanı Rıza Akçalı, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ulvi Zeybek, Merkez Efendi Devlet Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Fahrettin Er, Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı Ömer Yerkazanoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum örgütleri ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. 

Toplantının açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Bülent Kar, Manisa'nın tarihi ve turistik yerleri ve sanayisi ile bir dünya kenti olmaya aday olduğunu ancak turizm potansiyelini şimdiye kadar iyi değerlendiremediğini ifade ederek, "Spil Dağı'nın doğal zenginliği hepimiz tarafından bilinmektedir. 

Fakat sahip olduğumuz bu büyük ve güzel zenginlikten yeterince yararlanamadığımız gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu zenginliğinin tam anlamıyla turizme kazandırılmasıyla ilimizin tanıtılmasının ve ekonomik açıdan kuvvetlenmesinin sağlanacağını düşünüyoruz. Bu sebeple 'Spil Geleceğini Arıyor' platformunu oluşturarak Spil'i turizme kazandırmak ve canlandırmak hedefindeyiz. Bu platformu oluşturma çalışmalarını yürütmek üzere ilimizde bir komisyon oluşturulmasının gerekli olacağını düşünerek bu toplantıyı yaptık ve inşallah Spil'in doğal güzellilerini, turistik güzelliklerini ön plana çıkarabiliriz" dedi. 

Daha sonra konuşma yapan Çevre eski Bakanı Rıza Akçalı ise, "Spil Dağı'nda her türlü etkinlik yapılabilir. Doğa sporları kış sporlarına uygun mu bu araştırılabilir. Kış sporları yapılabilir mi yapılamaz mı? Yapılabilir ise bu da bir artı değerdir. Spil'de golf sporuna müsait yerler aranabilir. Kamp yapılabilir mi onun araştırması yapılabilir. Spil Dağı düzenlemesi yapıldıktan sonra Manisa'da da bazı düzenlemeler yapılması şart. Yani harabe bir yer olduğu zaman turist gelmiyor ama çevresine düzenleme yapıldığı zaman turistin gelme oranı daha fazla. Manisa'da nereleri düzenlenebilir, nereye turist gelse bizim için daha iyi olur? Bunları görüşmemiz lazım. Manisa için hayırlı olsun" diye konuştu. 

Toplantıda görüşülen konular arasında Spil Dağı'nın belli bölümlerinin ışıklandırılması, yol yapımı gibi düşüncelere karşı çıkan TEMA Vakfı Genel Başkanı Hayrettin Karaca, "Yol gider orman biter demekten dilimizde tüy bitti. Işıklandırma yapılmamalı. Spil Dağı'nın doğal dokusuna kesinlikle müdahale edilmemeli. Bunun yerine daha fazla ağaç dikilmeli. Bir gün gelecek 'Keşke turizmi buraya getirmeseydik' diyeceğiz. Bu yüzden Spil'i olduğu gibi bırakalım" şeklinde konuştu. Daha sonra toplantıya katılan diğer plafform üyeleri, Spil Dağı'nın doğal zenginliklerini gün ışığına çıkarılması ve turizme kazındırılmasına ilişkin görüş ve düşüncelerini ifade etti. 

Gün boyu süren toplantı sonunda yapılan açıklamada, platform üyelerinin 30 Haziran günü Spil gezisine katılacağı ve bir gece burada kalacakları, 1 Temmuz günü de projelendirme çalışmalarına başlanacağı bildirildi.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 17:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şenol ner IP: 85.100.254.xxx Tarih : 23.06.2006 22:12:34
spil Dağı hem izmire hemde manisaya çok yakın olan bir yer olduğu için dağ turizminde çok daha iyi yerde olması gerek. tanıtımın tam yapılamadığı için atıl tatil beldesi olarak kalıyor.yap işlet devret modeli iyi olabilir.benim düşüncem. saygılar.İzmirden spil dağı seven.