8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Zeytincilik mercek altında

Türkiye'de zeytin ve zeytin yağı ile bitkisel yağ sektöründe yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, zeytinciliğin merkezi olan Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde incelemelerde bulundu. 

4-9 Mayıs tarihleri arasında Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir illerinde zeytin ve zeytinyağı ile diğer yağların üretimindeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Necdet Budak başkanlığında oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu, Akhisar'da zeytin işletmeleri, zeytin yağı fabrikaları ve zeytin bahçelerini gezerek sorunları yerinde inceledi. Komisyon başkanı Budak'ın yanı sıra üyeler Mehmet Sarı, Nejat Gencan, Mehmet S. Tekelioğlu, İsmail Bilen, Gürol Ergin, Ahmet Kambur, Manisa Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa İl Tarım Müdürü Ömer Çelik ve çok sayıda zeytinci ilçedeki Yeniçağ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'yi gezdi. Firma müdürü gıda mühendisi Ayla Yavaş, komisyon üyelerine zeytinin işlenmesinden sofraya gelişine kadar olan aşamaları anlattı. Yeniçağ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp, firmalarındaki zeytin üretiminin yüzde 50'sinin yurtiçinde tüketildiğini, yüzde 50'sinin ise 25 ülkeye ihraç edildiğini belirterek, "2005 yılında 7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2006 yılında ise yüzde 15 oranında artışla 8 milyon dolar ihracat hedefliyoruz" dedi. 

Zeytin sektöründe karşılaşılan sorunlara ve çözüm önerilerine, satın alma, üretim, finansman, pazarlama ve ihracat konularına değinen Gökalp, "Türkiye'de yılda 15-20 milyon ağaç dikilmektedir. Bu üretim artışı, yeni pazarlara açılmayı gerektirecektir. Bu çalışmalar zamanında planlanıp, hedeflerin belirlenmesi ve sağlıklı bir büyümenin gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde çiftçinin büyük bir heyecan ve gayretle ürettiği zeytin hak ettiği değere ulaşamayacak ve hayal kırıklığı yaşayacaktır" diye konuştu. 

Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, daha sonra Ballıca Kasabası'nda İdonya Zeytinyağı Fabrikası'nı gezdi. Komisyon üyelerine bilgi veren fabrika genel müdürü Muharrem Baysan, "Dökme zeytin yağı Türkiye'nin bir açmazı. Bizler İtalya ve İspanya'nın zeytinyağı tedarikçisiyiz. Bizim zeytin yağımızı alıyorlar sonra ambalaj yapıp satıyorlar. Daha çok kazanıyorlar" şeklinde konuştu. 

Mehmet Bınar'a ait zeytin bahçesini gezerken Bınar'ın ikram ettiği yemekleri tadan milletvekilleri, daha sonra Akhisar Belediye Lokali'nde değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, Ziraat Odası Başkanı Naci Özkara, Akhisar Genç İşadamları Derneği Başkanı İsmail Tatar ve Akhisarlı zeytin işletmecileri de katıldı. Komisyon üyesi AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, "Bölgede hizmet veren büyük zeytin işletmelerini ve zeytinyağı fabrikalarını 8 milletvekiliyle gezerek yerinde incelemelerde bulunduk" dedi. 

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Budak ise, "Komisyon çalışmalarımız 14 Haziran'a kadar sürecek. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün Türkiye'de önünü açarak, katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2006 Çarşamba 12:19:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
turgut bezer IP: 85.101.239.xxx Tarih : 14.12.2006 15:43:04
doğrudur bende izmir den üreticiyim 1000 ağacım [tirilye] ektirdiler. ama üretim kalitesi yada v erim, satış,ıslahı ile ilgili calışmalar yapılmalı ve en önemlisi maliye arazilerinin köylüye zeytin üretimi için satışı çünkü tarım arazisi yok ancak dünyada 1. oluruz