6
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Okulda, PKK propagandası iddiası

Bodrum Anadolu Lisesi'nde, derste öğrencilerine PKK ve terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan propagandası yaptığı ve Türk Bayrağı ile Atatürk'e hakaret ettiği iddia edilen felsefe öğretmeni 38 yaşındaki H.B. şikayet üzerine gözaltına alındı. 26 öğrencinin savcılıkta ifadesine başvurulurken, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan öğretmene yurt dışına çıkış yasağı konuldu.
 
İddiaya ve ifadelere göre, eşi Batmanlı olan, Sivaslı öğretmen H.B., geçen hafta cuma günü Konacık Beldesi'ndeki Bodrum Anadolu Lisesi 10 TM sınıfının felsefe dersinde Atatürk ve bölücü terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ı örnekler vererek karşılaştırıp, “Her ikisi de liderdi, ama her ikisi de idama mahkum edildi. İdam cezalarının kaldırılması gerekir'', “Abdullah Öcalan da Atatürk gibi lider, halkını düşünüyor, halkı için kurtuluş mücadelesi veriyor, Atatürk ile yaptıkları arasında fazla bir fark yok'', “Atatürk ile Öcalan arasında çok fark yok, her ikisi de halkların özgürlüğü için mücadele etti, birini yücelttiler, öbürünü idam etmeye çalışıyorlar'' dedi. 

Bazı öğrenciler, derste öğretmene tepki gösterdi. A.D., İ.K. ve Y.Y. isimli öğrenciler “Atatürk'ü binlerce kişinin katili terörist ile bir tutamazsınız'' diye bağırdı. Öğrencilerle öğretmen arasında çıkan tartışmanın ardından ders yarıda kaldı. Bazı öğrenciler sınıfı terk etti. Öğrenciler önce okul idaresine, daha sonra velileriyle birlikte Bodrum Jandarma Komutanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

OKUL MÜDÜRÜ DE İFADE VERDİ

Öğrencilerden biri verdiği ifadesinde, evli ve bir çocuk annesi H.B.'nin derste Türk Bayrağı ve Atatürk'e hakaret ettiğini belirterek, “Birçok ülkede bayraklar don bile yapılarak çarşıda pazarda satılıyor. Bizde bayrak ve Atatürk'e çok değer veriliyor. Tabulaştırılıyor. Bayrağı, Atatürk'ü bu kadar yüceltmenin anlamı yok. Her zaman başka kahramanlar çıkabilir. Bu konulardaki düşüncelerinizi rahatlıkla söylemelisiniz'' dediğini öne sürdü. Sınıfın 26 öğrencisinin ifadesine başvuruldu. Bazı öğrencilerin ise öğretmen H.B.'yi savundukları belirtildi. Bodrum Anadolu Lisesi Müdürü İsmet Aydemir de savcılıkta ifade verdi.

SAVCI TUTUKLAMA TALEBİNDE BULUNDU

Avukat Ahmet Aksüt ile birlikte Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na gelen H.B.'nin sorgulaması yaklaşık 6 saat sürdü. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen H.B., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, yurt dışına çıkış yasağı konuldu. H.B., polisler tarafından adliyeden gizlice kaçırılarak evine gönderildi. H.B.'nin, daha önce diğer sınıflarda da benzer konuşmalar yaptığı öne sürüldü. Yargılama sürecinde diğer sınıf öğrencilerinin de ifadelerinin alınacağı ve ifadesi alınan öğrenci sayısının 50'yi bulabileceği kaydedildi.

İDARİ SORUŞTURMA AÇILDI

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından olayın araştırılması için iki müfettiş görevlendirildiği belirtilirken, jandarma güçleri bugün Anadolu Lisesi etrafında güvenlik önlemi aldı. Bu sabah bazı öğrenci velilerinin okula gelerek öğretmenlerden konuyla ilgili bilgi almak istedikleri görüldü. Bir öğretmen, “Öğrencilerimizin ifade tutanaklarını okuyunca midem bulandı, bunlar Atatürk Türkiyesi'nde olmaması gereken olaylardır. Genç beyinlere bunların işlenmesinin mutlaka önlenmesi gerekir, okuldaki birçok öğrencimiz konunun gerginliği içerisinde. Öğretmenin daha önceki aylarda da bu tür konuşmalar yaptığını duyduk'' dedi.
 
Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, öğretmen H.B. ile ilgili iddiaların araştırıldığını belirtti. Kalkan, “Adli ve idari yargı sürecini başlattık. Yargılama sürecinde öğretmenin derslere girip giremeyeceği yönündeki kararı müfettişler verecek. Konunun önemi ve ciddiyeti olduğu için detaylı olarak üzerinde duruyoruz. Gereken herşey yapılacaktır'' diye konuştu.
 
Öğretmenin avukatı Aksüt “Öğretmen H.B., felsefe öğretmeni olması nedeniyle birçok konuyu derste tartışmaya açabilir, bir yanlış anlama olduğuna inanıyor ve bazı öğrencilerin husumeti olduğunu biliyoruz. Öğretmeni cezalandırmak isteyen bir grup öğrenci bu işi organize etmişler, öğretmenimizin suçsuz olduğu ortaya çıkacaktır'' dedi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2006 Salı 12:41:22
Güncelleme :9 Mayıs 2006 Salı 12:53:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?