6
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Sultaniye Kaplıcaları, mahkemelik oldu

Köyceğiz İlçe Belediyesi tarafından 2008 yılının sonuna kadar kiralanan Sultaniye Kaplıcaları, çirkin görüntü nedeniyle yıkılan dört adet briket yapının yerine, doğaya uyumlu ahşap bina yapılınca mahkemeye taşındı.

İzin almadan ahşap bina yapıldığı iddiasıyla isimsiz dilekçeyle Orman İşletme Müdürlüğü'ne yapılan başvuru sonrası yargıya intikal eden Sultaniye Kaplıcaları'nın akıbetini Muğla İdare Mahkemesi'nin vereceği karar tayin edecek.

7 yıldır Köyceğiz Belediyesi tarafından işletilen Sultaniye Kaplıcaları'nda yeni düzenleme yapan belediye, kaplıca etrafındaki dört adet briket evi yıkarak yerine doğaya uyumlu ahşap bina yaptı. Ahşap binaların yapımından sonra, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü'ne isimsiz dilekçeyle yapılan başvuruda, "kaplıcada izinsiz tadilat yapılması" şikayet konusu oldu. Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü isimsiz dilekçeleri işleme koyarak belediye aleyhine izinsiz yapı yapmaktan dolayı mahkemeye başvurdu.

Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, "2008 yılına kadar Sultaniye Kaplıcaları'nın işletmesini kiraladık. Sözleşmemizin bitimine daha bir yıl var. Kaplıcada çok düzenli bir çalışma yaparak, görüntü kirliliği oluşturan briket binaların yerine daha modern ve doğaya uyumlu ahşap binalar yaptık. Sultaniye Kaplıcaları'na yerli ve yabancı çok sayıda turist geliyor. Amacımız gelen yerli ve yabancı turisti, görüntü kirliliği oluşturan binaların yerine daha iyi görünümlü ve doğaya uyumlu ahşap binalar ile hizmet vermekti. Fakat Orman İşletme Müdürlüğü'ne verilen isimsiz dilekçeler nedeniyle şikayet adli makamlara intikal ettirildi. Anıtlar Kurulu bizi bu konuda haklı buldu. Şikayetin altında başka gerekçeler seziyorum. Muğla İdare Mahkemesi'ne ve Hukuk Mahkemesi'ne başvurduk. Karar önümüzdeki günlerde çıkacak" dedi.

Köyceğiz gölünün güney batısında, Ölmez dağının eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcaları, Türkiye'nin en yüksek (98.3) radyoaktif kaplıcası ve radon değeri açısından dünyada Endonezya'daki kaplıcadan sonra ikinci sırada bulunuyor. Suyun sıcaklığının ise 39 derece olduğu kaplıca, kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içeriyor. Kaplıca suyunun bel ağrısı, romatizma, siyatik, nefrit, lumbago, nevtalfi, cilt ve kadın hastalıkları tedavisinde etkili olduğu ileri sürülüyor. 21 günlük tedavi süresi uygulanan kaplıcada ilk başta 10 dakika olmak üzere günde iki kez banyo almak gerekiyor. Ayrıca içme suyu olarak kullanıldığında karaciğer, safra kesesi, bağırsak rahatsızlıklarına karşı iyi geldiği iddia ediliyor.
Sultaniye Kaplıcası'ndaki suyun, Kaunoslar zamanında kullanılmaya başlandığı ve daha sonra Bizanslılar tarafında konaklama yerleri yapıldığı belirtildi. Bu döneme ait liman ve binaların kalıntılarının Köyceğiz gölünün suları altında olduğu tahmin ediliyor.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 16:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdar bengi IP: 88.241.36.xxx Tarih : 5.10.2008 21:32:16

SULTANİYE KAPLICALARI BİR GERÇEK ama su akar .... bakar misali küçük değişiklikle para basar ancak maaşlı memur sistemi ve abuk sabuk insaat engellemeleri ile, köhne bilinmeyen olarak kalması kaçınılmaz hazine avuçlarımızda ama bilen yok