6
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Bodrum Kalesi'nde tabela tartışması

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bulunan Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin zindan bölümünün girişinde bulunan, "Tanrının Bulunmadığı Yer" yazısının kaldırılması tartışmalara yol açtı. 

Müzede bulunan zindanın girişinde kazılı olan olan yazının Müze eski Müdürü Oğuz Alpözen tarafından yazdırıldığı iddia edilirken, Latince yazının Türkçe ve İngilizce çevirisinin bulunduğu tabelanın müfettiş raporuyla kaldırıldığı bildirildi. Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde bulunan sergileme salonlarından biri olan "Zindan"ın girişinde taşa kazılı olan Latince "Inde Deus Abest" yani "Tanrının Bulunmadığı Yer" anlamına gelen yazının Türkçe ve İngilizce çevirisinin bulunduğu tabela, müfettiş raporuyla kaldırıldı. Bir ziyaretçi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yapılan şikayet üzerine geçtiğimiz aylarda müzeye incelemeye gelen bakanlık müfettişinin raporunda "Arkeolojik değeri yoktur" denilmesi üzerine, Bodrum Kaymakamlığı'nın onayıyla yazı kaldırıldı. 

Yazının kaldırılmasının üzerinden geçen yaklaşık 1 aylık süre içinde bir arkeoloji öğrencisinin yazının kaldırılmasına tepki göstermesi tartışmalara yol açtı. Yazının zindanın orijinalinde bulunmadığı iddia edilirken, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, "Bize gelen resmi yazı üzerine tabelayı kaldırarak depoya koyduk, ancak yazının Latincesi halen duruyor. Taşa kazılı olan yazıyı bantla kapatmayı düşündük, daha sonra dikkat çekeceği için kapatmaktan vazgeçtik" dedi. 

Zindana giden yolda ilgi çekmek amacıyla "Zindanı görmek için kalbiniz yeterince sağlam mı?" yazılı tabelalar da yer alıyor.
.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 21:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zehra IP: 195.245.227.xxx Tarih : 13.06.2006 13:25:35
herşeyin arkeolojik kalıntıların bile bir sınırı var Allahın olmadığı yerde insan olmaz bu zindana giren kişinin hayattan bir beklentisi kalmamış olabilir bu o insanı ilgilendirir yapmış olduğu yorum isyandır isyanında islamiyetle ve dinimizce yeri yoktur insanı isyana iten ve insanların dinine ters gelen herşey yasaklanmalıdır çünkü insanların inançlarına saygılı olmalıyız Allahın olup olmadığını yüzyıllar öncesinde yaşamış olan bu insan umarım ölümden sonra anlamıştır neyin var olup olmadığını