5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Belarus heyeti Gaziantep'te

Belarus-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı ve Milletvekili Vladimir V.Kruk, Gaziantep'te hayata geçirilecek hafif raylı sistemin yapımına talip olduklarını söyledi.

Beraberindeki heyetle Gaziantep'e gelen Belarus-Türk Dostluk Derneği Başkanı, Milletvekili Vladimir V.Kruk, ilk olarak Gaziantep Ticaret Odası'nı (GTO) ziyaret etti. Ziyarette konuşan GTO Başkanı Mehmet Aslan, tekstil sektöründe, triko ve halıda Belarus'la program yapılabileceğine işaret ederek, "Belarus, ağır sanayiinin bir merkezi. 10 milyonluk bir nüfusa sahip ama ağır sanayi teknolojisinde güçlü bir ülke. Türkiye'de 9 kent, hafif raylı sisteme geçmek için Belarus'la görüşmeler sürdürüyor. Gaziantep de bunlardan biri. Ve ilk olarak Gaziantep'te bu sistemi hayata geçirmek istiyoruz. Oradan parçalar gelecek ve burada montajı gerçekleştirilecek. Böylece yerli küçük sanayicimiz de bu fırsata dahil edilecektir" dedi.

Belarus Milletvekili Vladimir V.Kruk da Türkiye'nin Belarus'u ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlatarak, "Hafif raylı sistemi Moskova, Belgrad ve Kiev'de hayata geçirdik. Gaziantep'te de bu sistemi kurmak için ön çalışma yapmaya geldik. İki ülke arasında turizm ilişkilerinin de artırılmasını arzuluyoruz. Mayıs ve haziran aylarında Belarus'ta Türk Kültür Günleri düzenlenecek. Burada Gaziantep'in mutfağı, kültürü ve folkloru da insanlarımıza tanıtılacak" diye konuştu.

Belarus Heyeti daha sonra Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer'i ziyaret etti. TOBB Yönetim Kurulu üyesi olduğunu da hatırlatan Koçer, "Gerek TOBB ve gerekse GSO olarak iki ülkenin birbirine daha çok yakınlaşmasını istiyoruz. Henüz birbirimizi yeterince keşfedemediğimizi zannediyorum. İşbirliğimizi geliştirecek sektör ve ürünler var. Belarus'tan tekstil hammaddesi alarak bunu Gaizantep'te işliyoruz. Minsk kenti ile kardeş şehir projesine de oda olarak destek veriyoruz. 7-11 tarihleri arasında kentimizde yapılacak Irak Fuarı'na da Belarus'tan katılımın olması, işbirliğinde önemli bir adım olacaktır" şeklinde konuştu.

Kruk, burada yaptığı konuşmada, 2 ülke insanının da çalışkan, girişimci ve misafirperver olduğunu, ancak birbirlerini yeterince tanımadıklarını vurgulayarak, "İki ülke arasında işbirliğinin artırılması gerekiyor. Biz Türkiye'deki tüm tramvay sistemlerini yapmaya çok niyetliyiz. Teknik olarak destek verecek bilgi ve teknolojiye sahibiz" dedi.
Belarus heyetinde, hafif raylı sistemde birinci derecede yetkili olan Ulaştırma Genel Müdürü Vasilii V.Nazarov da yer aldı.

Heyete, ziyaretin anısına GTO ve GSO tarafından birer plaket takdim edildi. Belarus Milletvekili Kruk da başkanlara çeşitli hediyeler verdi.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2006 Çarşamba 21:37:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?