4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Vergi konusunda nelere dikkat etmeli

Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Bozkurt, 2008 yılında firmaların vergi konusunda en çok dikkat edecekleri konular ve güncel uygulamalar hakkında uyarılarda bulunarak bilgiler verdi.

Bozkurt, yaptığı açıklamada, 2008 tarihinden itibaren ücret geliri elde eden çalışanların ücretlerinde asgari geçim indirimi uygulanacağını ve Asgari Geçim İndirimi uygulamasından çalışanın değil işverenin sorumlu olduğunu belirtti. Bozkurt, "Yani işveren asgari geçim indirimini uygulamak suretiyle muhtasar beyanname ile vergi dairesine beyan edeceği tutardan bire bir sorumludur" dedi.

İşverenlerin, işçinin medeni durumu, evli ise eşinin çalışıp çalışmadığı, çocuğu olup olmadığı, çocuklarının yaşı, eğitimi gibi konuların yanlış olması halinde oluşacak vergi kaybından sorumlu tutulduğunu kaydeden Bozkurt, "Vergisi hesaplanırken, bir bilginin yanlış olması durumunda eksik ödenen stopaj vergisi direkt işverenlerden istenecek. Bu nedenle 2008 yılı başında şirketinizdeki bütün çalışanlarınızın medeni durumu, çocuk sayısı, eğitim durumları gibi bilgilerini yazılı olarak almanızda fayda var. Hatta bir taahhütname alınmalı ve çalışanlara yanlış beyanda bulunmanın aynı zamanda işten çıkarılma sebebi olarak da değerlendirilebileceği mutlaka taahhütname ve sözleşmelere yazılmalı. Belli periyotlarla nüfus aile tablosu istenmeli. Yeni çocuk beyanlarında doğum belgesi ve nüfus kaydı aranmalı. İnsan kaynakları departmanları bu bilgilerin doğruluğunu kontrol edebilir" şeklinde konuştu.
Kardeş şirketler, şirket ortakları ve yakınlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, "Kurumların ilgili kişi ve kuruluşlar ve bunların ortakları, ortakların eşleri, bunların üst ya da alt soylarından akrabaları gibi kişilerle yaptıkları işlemlerde emsaline uygun olmayan fiyat ve bedel üzerinden işlem yapmaları transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtıldığı anlamına gelmektedir. Ayrıca, kardeş şirketler arası işlemler ve şirket ortak ve yakınlarıyla yapılan işlemlerin normal işlemlerle uyumlu olması gerekir. Aksi taktirde her an bir vergi ile karşı karşıya kalabileceklerdir. Her iki şirkette benim diyerek rasgele fiyat ve bedel uygulanmaması, karşılıksız para aktarılmaması gerekmektedir" dedi.

Yılbaşının muhasebe için çok önemli olduğuna dikkat çeken Bozkurt, bu nedenle dönem başlarında hesap planı değişikliği, muhasebe programı değişikliği, muhasebeci değişikliği, banka ve cari hesapların detaylı tutulması gibi konularda yıl başlarının önem arz ettiğini ifade etti.

Son olarak, işletmelerin bir an önce muhasebe sistemlerini sağlıklı kurmaları gerektiğinin altını çizen Bozkurt, bunun hem kurumsallaşmaları açısından hem de kayıt dışı ekonomiden ve firmalardan az etkilenmeleri için önemli olduğunu söyledi. Bozkurt sözlerini şöyle tamamladı:

"Firmaların öncelikle kayıt içini tercih ederek, karşı firmaları zorlamaları ve bu durumda kendilerinin hedefe daha önce varacaklarını bilmeleri gerekir. Gelecekte kayıt dışı ile mücadelede maliye ile başlarının ağrımayacağını bilmeleri ve buna inanmaları şarttır. Kayıt dışı firmalar var oldukça kayıt içi çalışanlar aleyhine haksız rekabetin zararları devam edecektir. Ayrıca mali idarenin de kayıt içinde çalışanlardan çok, kayıt dışını denetlemesi doğru bir uygulama olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 17:41:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?