4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Bir devin 'teşvik' isyanı

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Teşvik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Konukoğlu, teşviklerin, üreten ve istahdam yaratana engel oluşturmamasını gerektiğini söyleyerek, “ Çalışana teşvik aksine şevk vermeli" diye konuştu.

Konukoğlu, "'Gaziantep’e, sen bugüne nasıl geldiysen, öyle devam et deniyor.' Teşvikler biran once gerçekçi yaklaşımla yeniden değerlendirilmeli, sektörel bazda ve kademeli verilmeli. Hangi il’de sanayi, hangi il’de hayvancılık, hangi İl’de bir işin, hangi İl’de tarım ve turizm Teşvik edilecekse o belirlenmeli” dedi.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, teşvikin, üreten ve istihdam yaratanlara engel oluşturmaması, eksine şevk vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de sanayicilerin, teşvik kaosunu haklı olarak tartıştığını belirten Konukoğlu, "Kriter ne, uygulama alanındaki illere getirisi ile uygulama mağduru konumuna düşürülen illerin kaybı ne olacak? Herkes olayı irdeliyor ama bir gerçek var ki, ortaya çıkan tablo pek de iyi sonuçlar vermeyecek" şeklinde konuştu.

BÖLGELER ARASI DENGESİZLİK

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi, herkesin doğduğu yerde doyması ve yaşaması, buna bağlı olarak ''Aşa ve işe'' doğru iç göçün önlenmesinin herkesin dileği olduğunu ifade ederek, "Aş ve iş amaçlı göç sonucu kentlerimizin yaşadığı sorunlar ortada. Ekonomik ve sosyal boyutu bulunan bu sürecin alt yapısı çok iyi irdelenmeli. Ancak bu yapılırken haksız ve adaletsiz uygulamalardan uzak durulmalı. Ülkemiz doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine bir bütün halinde kalkındığı taktirde insanlarımız refah içerisinde yaşayabilir. Bu amaçla atılacak her adımı sorumluluk duygusu içerisinde olan herkes destekler ve desteklemeli. Ama bu hedefle kararlar alınırken, kalkınmasını, sanayileşmesini kendi olanakları ile sağlayan illeri de mağdur etmemek gerekir" diye konuştu.

LOKOMOTİF ŞEHİR

Gaziantep'in, Anadolu'da sanayileşme hamlesinin lokomotifi olduğunu kaydeden Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gaziantep gerçek anlamda Anadolu kaplanıdır. Bu noktaya devlet desteği ile değil, girişimci ruhlu ve hepsi birer kahraman olan sanayicileri ve iş adamları ile geldi. Gaziantep'in bugünkü başarısında, her kademedeki yönetici, sivil toplum kuruluşları ve sorumluluk duygusuyla hareket eden hemen herkesin katkısıyla oluşan 'ortak akıl' anlayışının büyük payı var. Hükümet, bölgelerarası kalkınmışlık farkının giderilmesi, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması, böylece ülkenin kalkınması amacıyla 36 ili teşvik kapsamına almıştı. Teşvikli illere 13 il daha eklendi. İşte bu noktada tartışmalar ve eleştiriler başladı. Tartışma ve eleştirileri 'haksız ve yersiz' diye nitelendirmek mümkün değil. Bu tablonun getireceği sonuçları görmek için müneccim olmaya gerek yok."

İKİ FABRİKA

Konukoğlu, Gaziantep'e, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca çimento fabrikası ve TEKEL içki fabrikası olmak üzere yalnızca iki devlet yatırımı yapıldığını, bunların birinin özelleştirme yoluyla, diğerinin ise kapatılarak devlet envanterinden düşürüldüğünü hatırlatarak, "Devletin yatırım açısından desteğini görmeyen Gaziantepliler, boyunlarını büküp kaderlerine razı olmak yerine, kenti Türkiye sanayileşmesinde sembol haline getirdi. Kurtuluş Savaşı sırasında kanlarını döken ve canları pahasına savundukları Antep'in Gaziantep olmasını sağlayan atalarına layık olmak amacıyla çaba gösteren girişimci ruhlu Gaziantepliler, adeta yazılı olmayan bir gönül anlaşması imzalamış gibi 'Dökülen her damla kan için bir fabrika' dercesine sanayi tesisi kurma yarışına girdi ve bu alanda müthiş bir sinerji yarattı. İşte Gaziantep gerçeği bu. Konuyu Gaziantep özelinde irdelemeye devam edersek, hiç kimse Şanlıurfa'nın, Kilis'in, Adıyaman'ın, Kahramanmaraş'ın ve Osmaniye'nin kalkınması için teşvik kapsamına alınmasından rahatsızlık duymuyor. Hatta, adeta yatırım yapana üzerine para verecek derecede destekler sunan Halep gerçeğinden de kimse rahatsız değil" diye konuştu.

YANLIŞ İŞLER

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türkiye'nin, her il teşvik kapsamına alınarak sanayileştirilemeyeceğini ve kalkındırılamayacağını dile getirerek, "Eğer tek unsur teşvik olursa, hiçbir katma değer yaratılamaz. Tek ölçü teşvik olsaydı, herkesin alkışladığı Gaziantep gerçeği ortaya çıkmazdı. Çünkü Gaziantepli teşviklerle değil, kendi gücüyle ve girişimci ruhuyla bugünlere geldi. Bunu yapanlar ve başaranlar mevcut teşvik uygulaması sayesinde tek kelime ile cezalandırılmış oluyor. Bunun başka izahı yok. Adeta, 'Sen bugüne kadar nasıl geldiysen, öyle devam et' deniyor. Bizim de istediğimiz bu. Ama bunu yapabilmek için haksız rekabet arenasına çıkarılmamamız gerekiyor. Koşullar eşit veya eşite yakın olmalı. Teşvikler bir an önce gerçekçi yaklaşımla yeniden değerlendirilmeli" şeklinde konuştu.

ADALETLİ TEŞVİK

Teşviklerin adaletli sonuçlar doğurması gerektiğini kaydeden Konukoğlu, "Üreten ve istihdam yaratan cezalandırılmamalı, aksine şevklendirilmeli. Bunun için de illerin sanayileşmesini ortaya koyan envanter ivedilikle çıkarılmalı. Sektörel bazda ve kademeli teşvikler verilmeli. Hangi ilde sanayi, hangi ilde hayvancılık, hangi ilde bilişim, hangi ilde tarım ve turizm teşvik edilecekse o belirlenmeli. Ama bunun için de Türkiye'de teşviklere kaynaklık edecek doneler saptanmalı. Ayrıca teşvikler kademeli olmalı. Gaziantep'e verilen teşvik ile Diyarbakır'a verilen aynı olursa adaletsizlik olur. Keza Adıyaman'daki teşvikler ile Aksaray ve Düzce'dekinin aynı olmaması gerektiği gibi. Bunlar yapılmayınca devlet eliyle haksızlık yaratılmış olur. Kaldı ki, iyi analiz edildiği taktirde teşvikin tek başına yeterli olmadığı ortaya çıkar. Yeterli olsaydı, teşvik kapsamındaki onlarca ilde organize sanayi bölgelerine yatırımcı beklenmezdi" dedi.

DEVLET DESTEĞİ YOK

Konukoğlu, Gaziantep'in bugünlere devlet desteği ile gelmediğini, yine başaracağını ve sanayileşme ivmesini yükselteceğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak düne kadar sanayileşmek isteyen illere model olarak sunulan Gaziantep'in, bundan böyle kendi gücüyle sanayileşmek isteyen illere, ''Bakın, kendi çabanızla ayakta durmayı başarırsanız Gaziantep gibi yoksun bırakılırsınız' diye olumsuz örnek gösterilmesi istenmiyorsa, teşvikler yeniden gözden geçirilmeli ve hepsi birer kahraman olan sanayiciler ve iş adamları başardıkları için cezalandırıldıkları duygusundan arındırılmalı"



Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 15:17:05
Güncelleme :30 Temmuz 2005 Cumartesi 15:35:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?