4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

GAP'ta hedefler tutmadı

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hedeflerinin çok gerisinde kaldığı bildirildi. GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, yaptığı açıklamada, GAP'ın ilk temeli atıldığı yıldan bu yana proje için belirlenen hedeflerinin belirlenen sürede gerçekleşmediğini söyledi.

Özgül, GAP'a 2005 yılı itibarıyla 19 katrilyon lira harcandığını ifade ederek, "Projede nakdi gerçekleşme yüzde 54 düzeyindedir. 2004 yılı sonu itibariyle enerji projelerinin yüzde 73'ü üretime geçmiştir. Projede en başarılı sektör olarak karşımıza enerji çıkmaktadır. 5 bin 463 MW kurulu güce sahip hidroelektrik santralleri inşa edildi. 14 milyar dolar enerji geliri elde edildi. GAP'ta bulunan hidroelektrik santralleri bugün Türkiye hidroelektriğinin yaklaşık yarısını üretmektedir" dedi.

Bir ülkenin kalkınması, refah düzeyinin yükselmesinin sadece kamu yatırımlarıyla mümkün olmadığını işaret eden Özgül, "Yerel potansiyellerin, dinamiklerin harekete geçirilmesi, beşeri, doğal ve finansal kaynakların en iyi şekilde kullanılması, insanımızın, kurumlarımızın, sivil kuruluşlarımızın ve özel sektörün kapasitesini geliştirmesi gerekiyor. İnsanımızın üretken olması gerekiyor" diye konuştu.

Özgül, GAP Bölgesi'nin çok zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahip bulunduğunu, büyük tarımsal kapasitesi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle önemli bir turizm potansiyeliyle cazibe merkezi haline geldiğini kaydetti.

Özgül, "Dinamik nüfus yapısı, büyük ve hızla büyüyen pazar olan GAP Bölgesi, Ortadoğu pazarına yakınlığı ve bölgede yapılacak yatırımlara yönelik devlet yardımlarıyla yatırımcılara önemli fırsatlar sunmaktadır. Bölgede terör kalmamıştır. Son günlerde meydana gelen ve çok lokal kalan olaylara halk destek göstermemiştir. Ekonomik istikrarın yanı sıra oluşturulan huzur ve güven ortamıyla yatırımcıların önündeki engellerde kaldırılmıştır. Bu olumlu gelişmeler neticesinde bölgemizin ekonomik yapısında olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. 1994 yılında bölgeden yapılan ihracat 427 milyon dolarken, 2004 yılında 1.586 milyon dolara ve bu yıl sonu itibarıyla 2 milyar doları aşacağına inanıyoruz" dedi.

Özgül, GAP'ın sunduğu imkanlar ve potansiyel karşısında cazibe merkezi haline geldiğini, başta yabancı yatırımcılar olmak üzere, özel sektörü bölgeye yatırım yapmaya davet etti.

.
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 16:08:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?