4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Gaziantep Çimento için kıyasıya rekabet

14 Ekim'de ihaleye çıkarılacak olan Gaziantep Çimento fabrikası için Gaziantep'te Sanko Holding, Kadooğlu Grup ve Kızıl Grup ile birlikte 14 dev firma yarışacak. Sanko Holding, ihaleye çıkarılan 9, Kızıl Grup 6, Kadooğlu Grup ise 4 çimento fabrikasına teklif verdi.

1992 yılında Uzan Grubu'na 52 milyon dolara satılan Gaziantep Çimento fabrikası bu kez 47 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkacak ve yaklaşık 100 milyon dolardan alıcı bulacak.

İhalede kapalı zarfla en yüksek teklifi veren ilk beş firma açık artırmaya katılacak. 47 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Gaziantep Çimento'da fiyatın 100 milyon dolara çıkması bekleniyor.

Gaziantep Çimento'nun talipleri arasında dev firmalar göze çarpıyor. Gaziantepli Sanko Holding, Kadooğlu Group ve Kızıl Group'un yanı sıra Sabankı, OYAK gibi devler ve yabancı firmalar ihaleye katılıp, Gaziantep Çimento'nun sahibi olmaya çalışacak.

Irak pazarına yakınlığı ve çimento sektöründeki patlama nedeniyle gözde olan Gaziantep Çimento fabrikası ihalesi bir anlamda dev firmaların savaşına sahne olacak.1992 yılında Uzan ailesi tarafından 52 milyon dolara alınan ve bu kez 47 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Gaziantep Çimento fabrikasını alabilmek için Sanko Holding, Kadooğlu Grup, Kızıl Grup, Çimentaş İzmir Çim. Fab. T.A.Ş., Çimka Çimento, Oci Çimento, Çimko Çimento ve Beton San. Tic. A.Ş., K-L Çimento, Birçim Çimento ve Madencilik, TÜMAD Madencilik, Çimse Çimento, Aşkale Çimento, Set Çimento, Hedelberg Çimento teklifte bulundu.

İnşaat sektöründeki canlanmanın yanı sıra, çimento fabrikalarının tam kapasiteyle çalışır duruma gelmesi, siparişlere yetişememiş olması gibi durumlar, Irak pazarının ve diğer komşu pazarlarında devreye girmesiyle oluşan şartlar Gaziantep Çimento'yu bir anda gözde tesis haline getirdi.

Gaziantep Çimento'yu almak için başvuran Gaziantepli firmaların ihalenin Gaziantepli firmalarda kalması için kamuoyunda oluşan baskı nedeniyle şartlarını zorlayacakları belirtilirken, ihalede Sanko Holding'i Adil Konukoğlu, Kadooğlu Grup'u Tarkan Kadooğlu, Kızıl Grup'u ise İ. Halil Kızıl temsil edecek.

Davut Uçar / Kenthaber / G.Antep
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 11:37:24
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 17:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?