3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

GTO'nun Irak'taki büyük başarısı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep ve bölge illerindeki firmaların Irak ile ticarette çok ciddi özverilerde bulunarak, büyük başarı elde ettiklerini söyledi.

Aslan, yaptığı açıklamada, Irak ile ticarette gelinen noktanın geçmişe oranla olumlu yönde önemli gelişme kaydetmesine karşılık, olması gerekenin çok gerisinde olduğunu belirtti.

Gaziantep ve bölgedeki firmaların henüz huzur ve güvenliğin tesis edilemediği Irak'ın gıda ihtiyacını karşılamaya talip olduklarını kaydederek, şöyle konuştu:

''Firmalarımızın Irak ile ticarette ciddi sıkıntılar yaşadığı ve son günlerde bu nedenle ticarette bir durgunluk yaşandığı doğrudur. Irak'ın kuzeyi ile güç koşullarda da olsa ticaret yapabilen firmalarımız, ciddi risk ve güvenlik sorunu nedeniyle Musul'un ötesine geçemiyor. Irak'ta huzur ortamının tesis edilmesi halinde Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin çok kısa süre içinde 5 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum. Körfez Krizi öncesinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi zaten 4 milyar dolara yaklaşmıştı.''

Aslan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticaret merkezi konumundaki Gaziantep'in, modern sanayi yatırımları ve ticaret deneyimiyle Irak'ın ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri karşılayabileceğini belirtti. Irak'ın da tüm ihtiyaçlarını en kısa sürede ve en ekonomik fiyatlarla Gaziantep'ten temin edebileceğine dikkati çeken Aslan, açıklamasını şöyle tamamladı: ''Irak ile ticaretin arzu edilen düzeye gelebilmesi için işadamlarımız girişimlerini artırmalı, nakliyecilerimizin can güvenliği sağlanmalı. Bunun için hükümetimiz, Irak hükümeti ve ABD nezdinde girişimlerde bulunmalı. Biz bu konuda hükümetimizden, daha aktif politikalar izlemesini talep ediyoruz'' dedi

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 14:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?