3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Güneydoğulu işadamlarından Afrika çıkarması

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF), üyelerine yeni pazar açılımı sağlamak ve ticari ilişkilerini artırmak amacıyla Rusya ve Güney Afrika'ya gezi düzenlemeyi planlıyor. GÜNSİAF Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Erbalcı, yaptığı açıklamada, bir yıl önce kurulan federasyonun 19 ilden 1100 üyesi olduğunu belirtti.

Üyelerinin yaptığı ticareti geliştirmek amacıyla Suriye'ye gittiklerini ve Ürdün'de fuara katıldıklarını, davetleri üzerine Macaristan, İspanya ve Nijerya'dan işadamı heyetlerinin geldiğini belirten Erbalcı, bu yıl Rusya'dan heyet gelmesi ve Gaziantep'ten bir işadamı heyetinin oraya gitmesi için girişimleri olduğunu söyledi.

Erbalcı, ''Rusya'dan ticaret odası temsilcileri, büyükelçi ve konsolos ile işadamlarından oluşan bir heyeti Gaziantep'e davet edeceğiz. Bize, Rusya'yı ticari yönden tanıtacaklar. Rus heyeti, bu yıl gelecek'' dedi. Rusya'nın önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Erbalcı, Gaziantep'ten bu ülkeye, özellikle tekstil ve gıda ürünleri satılabileceğini söyledi.

Yeni pazar açılımı sağlamak için yurt dışında gezilerin devam edeceğini ifade eden Erbalcı, ''Bizim burada iş mevsimi açısından Ocak ve Şubat ayları ölü mevsim... Bu dönemi değerlendirmek için işadamlarını Afrika'da birkaç ülkeye götüreceğiz. İlk etapta Güney Afrika'yı düşünüyoruz. Afrika'da çok bakir yerler var'' diye konuştu.

''TEŞVİK EDİYORUZ''

Erbalcı, yurt dışı geziler sayesinde işadamlarının ufkunun açılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''İşadamlarımızın bir ayağı dışarıda iş yapmalarını istiyoruz ve teşvik ediyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde ticaret yapmaları lazım. Yeni pazarlar sağlamanın yanı sıra üyelerimizin bazılarını yurt dışına yerleştirmek istiyoruz. Ülkenin önünün açılması için işadamlarımızın yurt dışında yerleşmeleri, stratejik ortaklıklar kurmaları gerekiyor. İlk etapta onlarla evlilik yaparlarsa çok daha iyi olur. Bunlar ilerde çoğaldıkça orada Türk lobisi de oluşturursunuz. Batı, bir marka ile dünyaya hakim oluyor. Türkiye olarak artık her sektörde uluslararası markalar çıkarmalıyız'

"Ekonomide birçok konuda düzelme olduğunu, son 2-2,5 yıldır istikrarlı para politikası izlendiğini ve bunun güven verdiğini belirten Erbalcı, ''Ama, bu demek değildir ki bir elimiz yağda, bir elimiz balda. Artık, onu beklemeyeceğiz. Çok yüksek karları unutacağız. İnşallah bu istikrar ortamı devam edecek. Ekonomik olarak çok daha iyiye gideceğiz. Ancak, hükümetin de bizleri dinlemesi lazım'' şeklinde konuştu.

Erbalcı, dünya ile rekabet edebilmeleri için elektrik ve SSK primi gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesini, toptancı ve imalatçılardan KDV alınmamasını isteyerek, bunların yerine getirilmesi durumunda Gaziantep ve diğer bölge illerin ihracatının iki misline çıkacağını kaydetti

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 13:10:37
Güncelleme :25 Ağustos 2005 Perşembe 13:15:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?