4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İhracatçının yüzü güldü

Güneydoğulu ihracatçıların yüzünü Irak güldürdü. GAP illerinden geçen 8 ayda Irak'a, Avrupa Birliği (AB) üyesi 25 ülkeye yapılan ihracattan daha fazlası gerçekleştirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerinden derlediği bilgiye göre, Ocak-Ağustos 2005 döneminde bölge illerinden Irak'a toplam 288 milyon 795 bin dolarlık ihracat yapıldı. Ocak- Ağustos 2005 döneminde Irak'a yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 172 oranında artış gösterdi.

Bölge illerinden Ocak-Ağustos 2004 döneminde Irak'a 106 milyon 255 dolarlık ihracat yapılmıştı. Ocak- Ağustos 2005 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, bölge illerinden Irak'a yapılan ihracatta sağlanan yüzde 172'lik artışa karşılık, bölgenin toplam ihracatındaki artış yüzde 38, bölge ihracatı içinde önemli paya sahip bulunan AB üyesi ülkelere yapılan ihracattaki artış ise yüzde 16 olarak gerçekleşti.

Bölge illerinden geçen 8 ayda, AB üyesi 25 ülkeye yapılan ihracatın toplamı Irak'a yapılan ihracatla sağlanan döviz girdisi miktarının gerisinde kaldı. Irak'a yapılan ihracat 288 milyon 795 bin dolar olurken, AB üyesi 25 ülkeye gerçekleştirilen ihracatın toplamı 263 milyon 636 bin dolarda kaldı.

Ocak-Ağustos 2005 döneminde, GAP illerinden Irak'a 604 bin dolarlık canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri, 165 milyon 843 bin dolarlık hububat ve bakliyat, 588 bin kuru meyve ve mamulleri ile 121 milyon 760 bin dolarlık tekstil ve tekstil ürünleri satıldı. -''SORUN VE SIKINTILARA RAĞMEN''- Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, bölge illerinden Irak'a yapılan ihracatta sağlanan artışın çok sevindirici olduğunu söyledi. Aslan, Irak'a ihracatta sağlanan artışın, 2 ülke arasındaki ticarette yaşanan sorunların henüz tam anlamıyla çözülememesine rağmen gerçekleştirildiğinin üzerinde önemle durulması gerektiğini ifade etti.

Güvenlik başta olmak üzere bilinen sorun ve sıkıntıların aşılması halinde Irak ile yapılacak ticaretle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasına önemli katkı sağlanacağını vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:

''Bölgenin sanayi ve ticaret merkezi konumundaki Gaziantep, Irak'ın tüm ihtiyaçlarını en ekonomik fiyatlarla ve en kısa sürede karşılayabilir. Gaziantepli işadamları, ticari tecrübesi ve modern işletmelerinde ürettiği kaliteli ürünleri ile Irak'ın bütün gereksinimlerini karşılama çabasını kararlılıkla sürdürüyor ve sürdürmeye devam edecek.''

Aslan, Irak ile ticari ilişkilerini geliştirme çabaları sırasında, giderek etkinliklerini daha da artırdıkları AB pazarı ve diğer dünya pazarlarına sırtını dönmeyeceğini vurgulayarak, ''Hiçbir pazarı gözden çıkarma lüksüne sahip değiliz. Irak'ın dış ticaretinden daha fazla pay alma çabamız yanında yeni pazar arayışlarımızı da sürdüreceğiz'' dedi

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2005 Cuma 13:23:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?