5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Irak Uluslararası Fuarı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, 30 ülkeden binin üzerinde firmanın katılacağı Irak Uluslararası Fuarı'nın, Türkiye ve Gaziantep'in Irak ile ilişkilerini artıracak yeni bir milat olacağını belirterek, fuar nedeniyle Gaziantep'teki otellerde yer kalmadığını, çevre illerdeki otellerin de büyük oranda dolduğunu söyledi.

Koçer, 7-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek Irak Uluslararası Fuarı'nın ayaklarına kadar gelmediğini, Türkiye ve Gaziantep için büyük bir sorumluluk alarak, Irak hükümetiyle 1.5 yıldır sürdürdükleri görüşmeler sonucunda fuarın Gaziantep'te yapılmasını sağladıklarını ifade etti. Koçer, dünyada tüm gözlerin fuarın yapılacağı Gaziantep'e çevrileceğini belirterek, "Bu fuar, Türkiye ve Gaziantep'in Irak ile ilişkilerini artıracak yeni bir milat olacaktır. Irak, Gaziantep'in en büyük pazarı. Fuardan sonraki dönemde sadece Gaziantep'in Irak'a ihracatı birkaç yıl içinde 1.5 milyar dolar seviyesine çıkaracaktır. Şu anda fuara katılmak için binin üzerinde başvuru var. 30 ülke katılıyor. Doluluk oranı yüzde 95 seviyesine ulaştı. Bu yüzden bazı başvuruları kabul edemiyoruz. Avrupa ülkelerinin tamamı, ABD, Çin ve Japonya gibi  ülkelerden de katılımlar olacak" dedi.

Amaçlarının, Irak dışında ilk kez gerçekleştirilecek bu fuarın başarılı geçmesi olduğunu dile getiren Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu fuarda elde edeceğimiz başarıyı önümüzdeki yıla taşımaya çalışıyoruz. Bunu başarır ve fuarın ikincisini de Gaziantep'te yapabilirsek, Irak Fuarı Gaziantep'te kalıcı bir fuar haline gelecektir."

GSO Başkanı Nejat Koçer, fuar sayesinde Gaziantep kültürü, Zeugma ve bölgesel coğrafyanın tanıtımının da yapılacağına işaret ederek, "Haziran ayında Gaziantep'teki otellerde yer yok. Çevre illerdeki otelleri; Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Nizip'teki otelleri kapatmış durumdayız. Yine de sıkıntı olursa, Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştük. Gaziantep'te pansiyon evleri tespit edip, pansiyon ev hizmetini faaliyete geçireceğiz. Dünyanın her yerinde fuar merkezlerinin yanında, otellerin dışında pansiyon evler mutlaka vardır. Bunu da ilk defa Gaziantep'te yapacağız. Dayalı ve döşeli evini pansiyon olarak vermek isteyenler, odamıza başvurabilir" diye konuştu.

Irak Uluslararası Fuarı, Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar İdaresi Genel Müdürlüğü, Gaziantep Sanayi Odası ve Forum Fuarcılık tarafından ortaklaşa gerçekleştirilecek. Fuar; DTM, TOBB, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere onlarca sektörel birlik, dernek, vakıf ve benzeri sivil toplum örgütleri tarafından destekleniyor.

7-11 Haziran tarihleri arasında 25 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alanda gerçekleştirilecek fuar, M1 Tepe Alışveriş Merkezi'ndeki GSO Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. 30 ülkeden bini aşkın firmanın katılacağı fuarı, Irak Ticaret Bakanlığı organizasyonuyla bakanlık ve üst düzey alım heyetleriyle birlikte 3 binin üzerinde Iraklı işadamı ziyaret edecek.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 14:13:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?