4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İşadamları heyeti Belarus’tan döndü

Türkiye Genç İşadamları Konfedarasyonu Başkanı Erhan Özmen başkanlığındaki 70 kişilik heyet, Belarus'taki temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Merkezi Gaziantep'te bulunan Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, Belarus Hükümeti'nin daveti üzerine başkent Minsk'e giden TÜGİK heyetinin, 3 günlük programları neticesinde memnuniyet verici gelişmelerle Türkiye'ye döndüğü belirtildi.

Açıklamada, Belarus ile Türkiye arasındaki mevcut ticaret hacmini ciddi anlamda yükseltecek çalışmalar yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: ''Denizli'de kurulu Sadık Group, Minsk'te 5 yıllık bir protokol yaptı. Protokol, Belarus traktörleri, mans kamyon ve çekicileri ile lübline hafif ticari araçlarının Türkiye distribütörlüğünü kapsıyor. İlk yıl için 1000 adet traktör, 500 adet kamyon ve çekici, 1000 adet hafif ticari araçlar olmak üzere toplam 52 milyon dolarlık alım gerçekleştirilecek.

Ayrıca, Belarus'ta kurulu bulunan yıllık 55 bin tonluk akrilik elyaf fabrikasında incelemelerde bulunan Akal ve Sesli firmalarının da dahil olduğu 10 işadamı, yıllık 6 bin ton elyaf alımı için anlaşma imzaladı."

Açıklamada, heyette yer alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in, Gaziantep'te kurulması planlanan hafif rajlı taşıma projesi için Belarus yetkilileri ile olumlu görüşmeler yaptığı, ayrıca Gaziantep'in Minsk ile kardeş şehir projesinin çalışmalarına başlandığı belirtildi.

Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın'ın, Uşak ile Belarus kenti Borisov arasında kardeş şehir projesi protokolü imzaladığı bildirilen açıklamada, Belaruslu işadamlarının da Türkiye'den inşaat malzemeleri, dokuma ürünleri, gazlı bez ve işlenmiş ağaç konusunda yoğun talebi olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Belarus Orman Bakanlığı ile tomruk ithali konusunda görüşen Ata Palet firmasının ise, Vitepks kentinde serbest bölgede kurulacak kereste işletmesine ortak olma konusunda ön görüşmeleri tamamladığı bildirildi.

TÜGİK Başkanı Erhan Özmen, Belarus ve Türkiye'nin ortak özelliklerinin fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, iki ülke arasındaki 86 milyon dolarlık ticaret hacminin yeterli olmadığını belirtti. Yapısal reformlarla birlikte Türkiye'nin yatırımlar için cazibe merkezi olduğunu kaydeden Özmen, Belarus vatandaşlarını tatil için Türkiye'ye davet etti

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2005 Pazartesi 23:55:39
Güncelleme :20 Aralık 2005 Salı 01:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?