4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İşadamlarının GAP buluşması

GAP İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) işbirliğinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın katkılarıyla düzenlenen ''Avrupa'da Yaşayan Genç İşadamlarımızın GAP Buluşması Forumu'', AB ülkelerinden gelen 300 işadamı ve bölgeden 200 işadamının katılımıyla Gaziantep'te yapıldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, forumun açılış konuşmasında, yabancı sermayeyi yağmur bulutlarına benzeterek, yağacak yer aradıklarını kaydetti.

Tüzmen, "Yabancı sermaye akımları izlenirken akrabalık bağı çok önemli olduğu bilimsel verilerle ortaya çıkmıştır. 'Çin'e korkunç bir yabancı sermaye girişi var' deniliyor. Çin'e gelen yabancı sermaye aslında ABD'de palazlanan Çinliler'den oluşan bir sermaye akımı" şeklinde konuştu.

Makroekonomik göstergelerin güzelleştiği bir dönemde Avrupa'da yaşayan Türk işadamlarının doğru zamanda ve doğru yerde olduklarını ifade eden Tüzmen, Türkiye'nin en iyi ithalatçıları olabileceklerini savundu.

Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'de son 3 yılda 5 bin 600 yabancı firmanın faaliyete geçtiğini, bunun da Türkiye'ye olan ilginin göstergesi olduğunu kaydetti. Son 3 yılda 75 tane dış ticaret gezisi düzenlediklerini vurgulayan Bakan Tüzmen, 'arka arkaya evimizde yatamadık. Bunun büyük bir bedeli var ama başka çare yok. Gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakmak istiyorsak, ay-yıldızlı bayrağımızı en üst noktaya taşımak istiyorsak bedel çekmek lazım'' diye konuştu.

Tüzmen, salondan büyük alkış alan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalkınmış ülkelere baktığınız taktirde, mutlaka acı çeken bir jenerasyon vardır. Bizden öncekiler bedel ödediği gibi bizler de bu bedeli ödeyeceğiz ki bizden sonraki nesil daha rahat etsin. Bizim, Güneydoğu gibi bir ağırlığımız olduğu zaman ayağımızdan çekerlerse, biz Batı'ya doğru koşamayız, yürüme hızıyla gideriz. Ben, koşmak istiyorum, benim ayak bağım olmaması lazım. Koşabilmek için o ayağı da kuvvetlendireceğiz. O da bizim tempoya uyacak. Onun için de yatırımlara, bölgesindeki iş adamının bölgesinde kalmasına, göçün durmasına ihtiyaç var.''

Kalkınmaya başlayan Türkiye'den bazı çevrelerin çekinmeye başladığını öne süren Tüzmen, "Bunlar kalkmaya başladı, 4 bin 500 dolar kişi başı gelirde. 'Biz bunları biraz kurcalarsak aralarını biraz açtırabiliriz' diye düşünüyorlar. Bu ülkenin tarihinde hiçbir zaman böyle bir ayrı gayrılık olmadı. Hiç korkmayın. Ülkenin gelir seviyesi artıyor. O aradaki, ayrım yapmaya çalıştıkları nokta bir çimento haline gelecek. Bu çimentonun rakamı kişi başına 10 bin dolardır. İşte o güç bazılarını korkuttuğu için bu şekilde bir takım çalışmalar belki yapılıyordur. Ama bu ülkenin gerçekten sahipleri vardır. Onlar, bizden önce kendilerini feda ettikleri için bu ülke ayaktadır" diye konuştu.

"BULUNDUĞUNUZ ÜLKELERİN VATANDAŞI OLUN"

Tüzmen, Avrupa'da yaşayan Türk işadamlarına, Türk imajını, Türk markasını promosyonlarla çok iyi anlatmalarını isteyerek, onlardan İsrail, İtalya ve Yunanistan gibi lobi faaliyetleri içinde bulunmalarını istedi.

Tüzmen, "Bulunduğunuz ülkelerin vatandaşı olun. İşadamı olmak dışında çocuklarınızı bürokrat, devlet adamı olarak yetiştirin, onlar o ülkede parlamentolarda milletvekili, bakan olarak yer almaya başladıkları zaman ülkemizin tezini çok daha iyi anlatabiliriz. Bizim de bunu yapmamız lazım. Türkiye'nin tezini doğru anlatabilmek için bulunduğunuz ülkelerde söz sahibi mevkilerde olmanız lazım. O zaman biz burada hadiselerimizi çok daha iyi anlatabiliriz. Türkiye'de herhangi bir şekilde bir etnik köken ayrımcılığının hiçbir zaman olmadığını anlatabiliriz. Türkiye'nin bir problemi olmadığını anlatabiliriz. Biz etle tırnak olmuşuz, kız alıp, kız vermişiz. Hiçbir sorun yok" açıklamasında bulundu.

GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül de Avrupa'da yaşayan Türk iş adamlarının GAP Bölgesi'ne yatırım yapmasını arzuladıklarını kaydetti. Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Murat Saraylı da GAP'ın, bu bölgenin vatan olma mührü olduğunu ifade ederek,"Yurt dışında yaşayan iş adamları, Türkiye'nin ticari potansiyelini yeterince değerlendirememektedir" dedi. GSO Başkanı Nejat Koçer ile GTO Başkanı Mehmet Aslan da Avrupa'da yaşayan Türk iş adamlarına Orta Doğu ve Asya'ya açılan kapıda iş birliğine davet etti.

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin ise dünya ticaretine yön veren Yahudiler'in örnek alınması gerektiğini ifade ederek, Avrupa'daki işadamlarımızla Türkiye'deki iş adamlarımızın işbirliğinin bu gücü ortaya çıkarabileceğini kaydetti. Avrupa'da yaşayan iş adamları adına söz alan Nevzat Yalçın, Levent Oruç, Himmet Kaya ve Aygün Efendi, geçici olarak gittikleri Avrupa'da temelli kalmaya geç karar verdiklerini belirterek, bu nedenle tüm birikimlerini Türkiye'ye gönderdiklerini, ancak bilgi birikimlerini Türkiye'ye aktararak güzel bir iş birliği oluşturulabileceğini ifade ettiler.

Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantıya katılan iş adamlarının temsilcilerine Türk Bayrağı hediye etti.

Davut Uçar / Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2005 Pazar 23:33:22
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 11:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?