4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kırgız elçi ticaret istedi

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Mambetjunus Abilow, Kırgızistan-Türkiye dış ticaret hacminin 7-8 misli artırılması gerektiğini belirtti. Abilow, Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin'i ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özellikle çağdaş demokrasi ve hukuk bilincinin tüm dünyaya örnek teşkil edecek derecede gelişme gösterdiğini, bilim, teknik, ekonomik, kültür gibi alanlarda da tüm Türk topluluk ve ülkelerine örnek teşkil edecek düzeyde olduğunu söyledi.

Kendisinin 3 ay önce göreve başladığını ifade eden Abilow, Türkiye'nin bütün yörelerini gezerek Kırgızistan'da ortak işbirliği geliştirilebilecek alanları tespit etmeye çalıştığını kaydetti. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ünal Özdil de, Büyükelçi Abilow'un GTO ziyareti sırasında, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynakları sayesinde dünyanın en önemli enerji merkezlerinden biri haline gelecek Orta Asya bölgesinde Türkiye'nin daha etkin şekilde var olması gerektiğini belirtti.

Türkiye-Kırgızistan ticari ilişkilerinin potansiyelin gerisinde olduğuna işaret eden Özdil, Kırgızistanlı ve Gaziantepli işadamlarının birçok konuda ortak yatırım yapabileceğini, özellikle Rusya pazarına hitap etmek isteyen işadamlarının Kırgız meslektaşlarıyla işbirliği yapabileceğini ifade etti. Kırgızistan Büyükelçisi Mambetjunus Abilow ise, Kırgızistan'da Mart ayındaki devrimin ana sebeplerinden birinin de halkın ekonomik durumunun ağır olması olduğunu, bu nedenle yeni iktidarın ticari-ekonomik ilişkileri ön plana çıkardığını belirtti. Türkiye ile ticari-ekonomik ilişkileri artırmak istediklerini ifade eden Abilow, şunları kaydetti:

"Çok büyük potansiyelimiz var. Kırgızistan'a gelin. Size yardımcı olmaya hazırız. Kırgızistan-Türkiye dış ticaret hacmi çok komik, düşük bir rakam. 14 yıllık ikili ilişkiler tarihimizde, ticaret hacmimiz 100 milyon doları aşamadı. Bu rakamı 7-8 misli artırmamız lazım. Potansiyel mevcut."

Davut Uçar / Kenthaber / G.Antep
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 15:10:35
Güncelleme :6 Ekim 2005 Perşembe 15:21:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?