4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kuyumculara TSE Belgesi

Gaziantep'te üretim yapan kuyumcular Türk Standartları Enstitü (TSE) belgeli altın yapımına başladı. Yıllardır müşterilere güvencesiz altın satan kuyumcular artık standardı yükselterek TSE belgesini altına taşıdı.

Vatandaşın genelde elektronik ve beyaz eşyada alışık olduğu TSE belgesi artık altın sektöründe de kendini gösterecek. Kuyumcular, müşteriye daha güvenilir mamül satmak için hedeflerini büyüttüler.

Yaklaşık 3 ay önce TSE damgalı altın üretimine başlayan Gaziantepli kuyumcu Durdu Özdurdu, 25-30 yıl öncesinde Türkiye'de altında ayar kontrolünün bulunmadığını ifade ederek, geçmiş yıllarda Gaziantep'teki kuyumcuların "GA" diye kendilerine has bir patent ürettiğini, ancak bunun Türkiye çapında tanınmadığını belirtti. TSE'nin bir devlet güvencesi olduğunu işaret eden Özdurdu, bu belgenin müşterilere daha çok güven verdiğini kaydetti.

TSE damgasına geçtikten sonra satışlarda büyük oranda bir artış gözlendiğine işaret eden Özdurdu, bundan önce altıncılıkta daha çok sahteciliğin yapıldığına vurgu yaptı. 18 ayar altınların 22 ayar diye piyasaya sürüldüğünü, ancak TSE damgalı altınların piyasaya çıkmasından sonra vatandaşların alış verişlerini buna göre yaptığını belirten Özdurdu, Gaziantep'te ortalama 50 civarında altın atölyesi bulunduğunu, bunların sadece üç tanesinin TSE belgeli çalıştığını bildirdi. Kısa zaman içerisinde diğer üreticilerin de TSE belgeli üretime geçeceğini anlatan Özdurdu, tüketici ve ürteci açısında bunun bir gereksinim olduğunu söyledi.

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 12:39:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?