3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Suriye vizesine yoğun ilgi

Suriye Arap Cumhuriyeti Başkonsolosu Behcet Dougman, Konsolosluk’ta aktif işlemlerin 17 Haziran’da başladığını belirterek, bugüne kadar 13 bin Suriye vizesi verdiklerini açıkladı

Suriye Arap Cumhuriyeti Başkonsolosu Behcet Dougman, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep’e Suriye Konsolosluğu’nun açılmasıyla birlikte, Suriye vizesine büyük ilginin olduğunu belirterek, “Hizmete başladığımız 17 Haziran’dan itibaren 13 bin vize verdik. Vize harçlarına gelince, tek giriş için 23 dolar, iki giriş için 48 dolar ve çok giriş için 68 dolar alınmaktadır. Ayrıca işlemler aynı günde tamamlanıp, vizeler her gün saat 14.00’de sahiplerine dağıtılmaktadır” dedi.

Vize dışında, Konsolosluk’ta ticari faturaların, menşee şahadetnamelerinin ve diğer ticari belgelerin tasdikleri ve Türkiye’de ikamet eden Suriye vatandaşlarının Konsolosluk işlemlerinin de yapıldığını vurgulayan Suriye Arap Cumhuriyeti Başkonsolosu Behcet Dougman, “Ayrıca Konsolosluk olarak, Suriye’de ticaret ve yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarına ve aynı sebepten dolayı Türkiye’ye gelmek isteyen Suriye iş adamlarına, her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Belirtmiş olduğumuz bu hizmetlerin tümünü Türkiye’nin güney ve doğu illerinde bulunan Türk vatandaşlarına sunmaktayız” diye konuştu. Suriye’nin nüfus sayısının 18 milyonu bulduğunu anımsatarak, “Yönetim şekli Parlamento Başkanlı Cumhuriyet sistemidir. Her ilde Yerel Yönetime bağlı Yürütme Kurulları mevcuttur. Sendika örgütleri ve her ketegoriden halkı çatısı altına alan Hak Örgütleri vardır ve tabi ki tüm ulusal partileri kapsayan İlerici Ulusal Cephemiz bulunmaktadır. Büyük Millet Meclisimiz yürütme otoritesini temsil eder. Başlıca hedefi ise, her dinden ve her ırktan olan vatandaşlarının problemlerini çözüm, onlara en iyi hayat şartını sunmaktır. Halkımız, dinleri ve ırkıyla bir çok uygarlığın ve kültürün beşiği olan Suriye’de, tarihi boyunca kardeşliğin ve toleransın en çarpıcı örneğini oluşturmuştur” diye konuştu.

Suriye ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1 milyarı bulduğunu belirten Suriye Arap Cumhuriyeti Başkonsolosu Behcet Dougman, “Bu rakam iki ülkenin olanakları açısından düşük sayılır. Hem ticari hem de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke yetkililerinin, siyasi taleplerinin yanı sıra ili ülke halkında da bu geişmenin gerçekleştirilmesi için büyük bir istek bulunmaktadır. Bu doğrultuda, Suriye’li ve Türk yetkililer arasında bir çok görüşme yapılmış, geleceğe yönelik ve iki ülkenin yararına olacak temeller atılmıştır. Bende, bu rakamın gelecekte yükseleceğine ümitliyim. Biz komşumuz Türkiye ile güçlü ve köklü ilişkiler kurmak istiyoruz. Dolayısıyla, Gaziantep Suriye Arap Cumhuriyeti Başkonsolosluğu bu ilişkileri ticari, turizm, ekonomi ve kültürel alanlarda geliştirilmesi için büyük bir çaba sarfedecektir. Ayrıca, Suriye’yi ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına her türlü kolaylığı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Suriye Arap Cumhuriyeti Başkonsolosu Behcet Dougman, Konsolosluk Binası’nın resmi açılışının ise ünümüzdeki ay içinde yapılacağını sözlerine ekledi.

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2005 Cumartesi 14:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?