4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

'Yıldızı parlayan ülkeler' paneli

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, kalkınmış ülkelere bakıldığında ülkeselin yanı sıra bölgesel kalkınmanın da önemli bir faktör olduğunu söyledi.

GSO ve Dünya Gazetesi'nin işbirliğiyle düzenlenen "Yıldızı Parlayan Ülkeler" paneli Tuğcan Oteli'nde düzenlendi. Panelde konuşan GSO Başkanı Koçer, dünyadaki değişim hareketlerine paralel Türkiye'de ve komşu ülkelerde ekonomik ve sosyal olarak hızlı bir değişimin yaşandığını belirterek, "Zenginlik üreten, fertlerin yaşam kalitesini üst düzeylere çıkarmış, sosyal dengeleri düzgün ve kalkınmış ülkelerin başarı öykülerinde hep ülkesel değil, komşu ülkeleriyle birlikte bölgesel kalkınma yatmaktadır" dedi.

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Mambetcunus Abilov, Türk iş adamlarını ülkesine yatırım yapmaya ve işbirliğine davet ederek, "Kırgızistan'da yatırım yapan ülkeler arasında Japonya'dan sonra Türkiye ikinci sırada yer almaktadır. Emek ve elektrik ucuz. Zengin yeraltı kaynaklarına sahibiz. Kırgızistan'da yatırım yapacak, Türk iş adamlarına her türlü kapıyı açacağımıza kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

KKTC Ankara Büyükelçisi Taner Gazioğlu ise, Türkiye'nin mali ve manevi destekleri olmadan ayakta durmalarının çok zor olduğuna işaret ederek, "KKTC'ye uygulanan izolasyon ve ambargolara karşı Türkiye'nin mali desteğiyle ayakta durmaya çalışıyoruz. Dış ticaret hacmimiz 528 milyon dolar. Bunun sadece 50 milyon doları ihracattır. Eğitim ve turizm en büyük gelir kaynaklarımız. Son 3 yılda kişi başına düşen gelir 5 bin dolardan 10 bin doları aştı.Bunlar sevindirici gelişmelerdir.Güney Kıbrıs'a gidip çalışan 5 bin insanımızın sağladığı 10 bin KKTC Lirası da ekonomimize büyük katkı sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Gürcistan Ankara Büyükelçisi Grigol Mgaloblishcili de, Türkiye ile Gürcistan arasında siyasi ilişkilerdeki iyi havanın ekonomik ve ticarette yakalanmadığından şikayet etti. Mgaloblishcili, "Gürcistan'da yapılan iki havaalanı Türk firmaları tarafından yapıldı. Yolsuzluğun en düşük olduğu ülkelerden biri ve basit vergi sistemine sahibiz. Üretimin en ucuz yapıldığı ülkeler arasında yer almaktayız. Bağımsız Devlet Topluluğu ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmamız bulunuyor. Sizleri Gürcistan'a iş yapmaya davet ediyorum" dedi.

Panelde Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Abilov, GSO Başkanı Koçer'e ve doğum günü olan panel yöneticisi Osman Arolat'a yöresel kalpak hediye etti.

.
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 00:11:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?