3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Dinlerarası hoşgörü ortamı

Mardin'de bulunan Hıristiyan dinine mensup Süryani cemaatine ait tarihi Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen, Mardin Müftüsü Celal Yıldız'ı makamında ziyaret ederek, iki din adamı birlikte dünyaya barış ve hoşgörü mesajları verdi. 

Mardin Müftüsü Celal Yıldız, karşıladığı Metropolit Salibe Özmen'e Mekke'den yanında getirdiği hurmadan ikram etti. Süryani Metropolit, bir süre önce haçtan dönen Müftü Celal Yıldız'ı tebrik ederek ibadetinin kabul edilmesi için dua edeceğini söyledi. Danimarka'da yayınlanan çirkin karikatürlerin kendileri tarafından da kınandığını belirten Metropolit Özmen, Müftü Celal Yıldız şahsında bütün Müslümanlar'ın Kutlu Doğum Haftası'nı kutladığını ifade etti. Yüzyıllardan beri hoşgörü kenti Mardin'de Müslüman'ı, Süryani'si, Yezidi'si, Yahudi'si, Ermeni'si birlikte kardeşlik ve barış içinde yaşadığını belirten Mardin Müftüsü Celal Yıldız, dünyanın, Mardin'de dinlerin birarada nasıl yaşadığını buradaki birlikteliği ve hoşgörüyü örnek alması gerektiğini söyledi. 

Buradan bütün dünya ülkelerine seslenmek istediğini ifade eden Müftü Yıldız, "Gelsinler, Mardin'de yaşanan dinler arası diyalogu görsünler. Anlatıldığı gibi veya belli bir kesimin itham ettiği gibi değil. İşte bizim tablomuz bu, işte bizim Mardin'in fotoğrafı budur. 13 yıldır Mardin'de görev yapıyorum. Ama bugüne kadar asla din mezhepleri arasında hiçbir çatışma hiçbir sorun çıkmadı. Hepsi iç içe yaşadı. Huzur ve barış ve güven içinde yaşadı. Birbirlerine kirve olmuşlardır. Ticari ortaklık kurmuşlardır. Her türlü insani ilişkiler içinde bugüne kadar birliktelik içinde yaşamışlardır" dedi. 

Deyrulzafaran Manastırı Diyarbakır-Mardin Metropoliti Salibe Özmen ise, Mardin'de Müslümanlar ile birlikte güzel bir aileyi teşkil ettiklerini söyledi. Bu aile fertleri içinde Müslüman, Süryani, Yezidi, Yahudi bulunduğunu kaydeden Özmen, "Çok kültür ve çok çeşitlilik, Mardin'in bir avantajıdır. Mardin, dinlerin tarihi tanığıdır. Müftüsü ve metropolitiyle birlikte dinleri temsil ediyoruz. Bu birlikteliğin bütün dünyaya örnek olmasını istiyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 20:47:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?