3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Karikatür protestosunda 'Süryani' önlemi

Mardin'in Midyat ve Kızıltepe İlçeleri'nde cuma namazı sonrasında, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanması protesto edildi.

Farklı kültürleri barındıran Midyat İlçesi'nde yapılan protesto eylemine yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Cuma namazı çıkışı Estel Köşk Meydanı'nda başlayan eylemde vatandaşlar, sloganlar eşliğinde Dörtyol Kavşağı olarak bilinen meydana kadar tekbirler eşliğinde yürüdü.

Mardin'den gelen çevik kuvvet ekipleri, Midyat kesimine yürümelerine izin vermeyerek topluluğu sakinleştirmeye çalıştı. Ufak tartışmaların yaşandığı meydanda Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu, kalabalığa seslenerek yatışmalarını sağladı. Daha sonra Mardin Caddesi'nde sloganlarla yürüyüşe geçen topluluk, Demirdağ Oteli önüne geldiğinde emniyet görevlilerinin ikazıyla geri döndü. Tekrar Dörtyol Kavşağı olarak bilinen yerde toplanan kalabalık, "Peygambere uzanan eller kırılsın", "İslam ülkelerine yerleştirilen kukla liderler bir bir aşılacaktır", "Danimarka şaşırma, sabrımızı taşırma", "Ey Müslüman, uyan artık, uyan gaflet uykusundan", "Kahrolsun İsrail, kahrolsun Amerika" sloganlarıyla tepkisini dile getirdi.

Çevik Kuvvet amirinin vatandaşların dağılmalarını istemesi üzerine ortam gerildi. Bu sırada, topluluktan bir genç, Kur'an okuyarak ve dua ederek ortamı sakinleştirdi. Gurup daha sonra olaysız dağıldı.

Bu arada, Midyat kesiminde bulunan bir grubun Estel kesimine gelmek istemesi ise emniyet teşkilatı tarafından etten duvar örülerek engellendi. Hastane kavşağına kadar gelen grup, Türk bayrakları ve pankartlar ile sloganlar eşliğinde tepkisini dile getirdi. Polisin dağılmaları yönündeki ihtarı üzerine grup, ara sokaklara girerek yürümek istedi. Ancak emniyet, aldığı güvenlik önlemleriyle vatandaşları sağduyuya çağırdı ve yatıştırdı. Eylemlerde herhangi bir taşkınlık olmazken, olası bir provokasyon meydana gelmemesine dikkat edildi.

Kızıltepe İlçesi'nde de, Seyda Camii'nden çıkan yaklaşık 500 yüz kişilik bir grup, sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Ellerinde pankartlarla tekbir getirerek yürüyen kalabalık, tepkisini bu şekilde dile getirdikten sonra olaysız dağıldı

Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma 16:09:21
Güncelleme :11 Şubat 2006 Cumartesi 12:53:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?