3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kıyam Bayramı kutlamaları

Mardin'in Midyat İlçesi'nde Süryaniler, Kıyam Bayramı'nı (Paskalya) kutladı.

Hazreti İsa'nın Diriliş Bayramı (Büyük Kıyam, Paskalya) kutlamaları, sabah 05.30 sıralarında Mort Şmuni Kilisesi'nde Turabidin Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş'ın yönettiği dini törenlerle başladı. Yaklaşık 3 saat süren ayinden sonra kilisenin misafirhanesinde kutlamalar başladı. Kaymakam Mustafa Yılmaz, Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Ağır Ceza Hakimi Şimşek Küyük, Emniyet Müdürü Yücel Buğdaycı, Süryaniler'in bayramını kutlamak için kiliseye geldi. Misafirler, Paskalya Bayramı dolayısıyla verilen renkli yumurtaları tokuşturdu.

Metropolit Timotheos Samuel Aktaş, bayram dolayısıyla verdiği mesajda şu açıklamalarda bulundu:

"Kıyam Bayramı ile İsa Mesih, insanlara yönelik sevginin ne denli mükemmel olduğunu kanıtlamıştır. Nitekim Hazreti Adem'in Aden Bahçesi'nde işlediği günah neticesinde insanlık giderek Allah'tan uzaklaşmaya başlamış ve Allah'ı tanıyamaz olmuştu. Buna rağmen, yarattığı kuluna olan sevgisi hiçbir zaman eksilmeyen Allah, işlenen günahların affı için insanlara eşsiz bir fırsat tanımıştır. Yarattığı kullarını kurtarma sevgisi, İsa Mesih'i çarmıha kadar götürmüş, ölümüyle de bizleri ölümcül günahlardan kurtarmıştır. Bugün O'nun öldükten 3 gün sonraki dirilişini ve dirilişiyle birlikte bize sağlamış olduğu kurtuluşu coşkuyla kutluyoruz. Yöremiz ve özellikle ilçemizdeki karşılıklı saygı ve hoşgörü üzerine kurulu komşuluk ilişkileri, son derece güzel bir örnek teşkil etmektedir. Yüzyıllardır birarada yaşam tecrübemiz, gelecek nesillere bırakabileceğimiz en hayırlı ve en anlamlı mirastır. Böylece komşuluk ilişkilerinin tatlı meyveleri olarak nitelediğimiz sevgiyle yardımlaşmayı, dayanışmayı ve paylaşmayı yaşayıp, yaşatabiliriz. Unutmamalıyız ki; hayat, başkalarına verdiğimiz değerler ölçüsünde bizlere mutluluklar ve güzellikler sunar. Bu açıdan, Allah'ın lütfuna erişebilmek, onu hoşnut bırakabilmek ve kendisine kusursuzlukla yaklaşabilmek için bu kısa ömrümüzü güzel davranışlarla süslemeli, komşularımızı kendimiz gibi sevmeliyiz. Çünkü Yüce Yaradan'ın bizlerden öncelikle bunu beklediği inancındayız. Bu samimi düşüncelerle, coşku ve şükran duygularıyla kutladığımız bu bayramın oluşturduğu sevgi ortamının insanlarda pekişmesini diliyor, Hıristiyan alemi ve Süryani cemaatimizin Kıyam Bayramı'nı kutluyor; komşularımız, ülkemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyoruz."

Bayram kutlamalarına daha sonra eski Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi, kalabalık bir grupla geldi. Gülgöze Köyü'nden Yezidiler (Ezidi) toplumu adına Osman Ağırman da, Süryaniler'in bayramını kutlamaya gelenler arasında bulundu.

Selahattin Erol - Kenthaber / Mardin
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2006 Pazar 19:06:25
Güncelleme :24 Nisan 2006 Pazartesi 14:58:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?