3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kızıltepe olaylarının ardından

Kızıltepe'de izinsiz gösterilerle başlayan olaylarda hayatını kaybeden şahıs toprağa verildi.

Kızıltepe'de izinsiz gösterilerle başlayan olaylarda hayatını kaybeden Ahmet Araç toprağa verildi. Kaymakam Fikret Çelik ve Emniyet İl Müdürü İsmet Taşhan'ın da aralarında bulunduğu bin kişilik bir grup tarafından Kızıltepe Devlet Hastanesi'nden cenazesi alınan Ahmet Araç, Keçen Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mezarlıkta sinir krizi geçiren Araç'ın akrabalarını Emniyet Müdürü Taşhan teskin etmeye çalışırken, Kaymakam Çelik ise, ölen gencin babasına başsağlığı dileğinde bulundu.

Bu arada, cenazeyi taşıyan bin kişilik grubun yasadışı hiçbir slogan atmaması ve pankart açmaması dikkat çekti.

Vali'den Kızıltepe açıklaması

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Kızıltepe'de yaşanan olayların Demokratik Toplum Partisi (DTP) ilçe binasından çıkan bir grubun korsan yürüyüş yapmak istemesi ile başladığını söyledi.

Kızıltepe'de dün yaşanan ve bir kişinin ölümü ile sonuçlanan olayla hakkında bir basın açıklaması yapan Vali Kılıçlar, olaylarda güvenlik güçlerine silahla ateş açıldığını ifade belirtti. Olaylar hakkında bilgi veren Vali Kılıçlar, "İlçe merkezinde sabah saatlerindeki kepenk kapatma eyleminden sonra DTP ilçe binasında çıkan bir grup korsan yürüyüş yapmak istedi. Güvenlik güçlerimizin buna izin vermemesi üzerine evlerin damlarından, çatılardan, sağdan soldan güvenlik güçlerimize hem taşlarla sopalarla hem de silahla saldırdılar. Çıkan arbedede yaralanan 10 vatandaşımızdan biri öldü. Bir saate yakın süren olaylardan sonra çeşitli yollarda lastik yakma ile devam etti" dedi.

Olayların kontrol altında olduğunu ifade eden Vali Kılıçlar, olaylarda güvenlik güçlerine silahla karşılık verildiğini ve bu anlamda silah yakalandığını kaydetti. Olayların şuanda kontrol altında olduğunu belirten Vali Kılıçlar, "Kızıltepe Belediyesi itfaiye araçlarının olaylara geç müdahale edilmesi yönünde bilgiler aldık Bu anlamda gerekli çalışmalarımız ve resmi işlemlerimiz devam ediyor. Maalesef çocuklarımızı kullanıyorlar kendi amellerine alet ediyorlar. Çocuklarımızın geleceğini karartmayalım. Bütün anne babalara çocuklarına duyarlı olsunlar sahip çıksınlar" uyarısında bulundu. Bu arada Kızıltepe İlçesi'nde olaylar öncesinde İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından yapılan istihbarı çalışmalar sonucunda terör örgütü PKK'a ait olduğu tahmin edilen uzun namlulu silah ve mühimmat ele geçirildi. Ele geçirilen silahların olaylarda kullanılması ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre Kızıltepe'deki olaylardan bir gün önce ilçede yapılan aramalarda 17 adet değişik çap ve markalarda uzun namlulu silah, 12 adet değişik çap ve markalarda tabanca, 378 adet değişik çaplarda tabanca ve uzun namlulu silah mermisi, suikast amaçlı olarak kullanılan kalem tabanca mermileri, bir adet lazer pointer, 1 adet uzun namlulu silah dürbünü ele geçirildi.

Vali Mehmet Kılıçlar, uzun menzilli ve ateş gücü yüksek silahların Kızıltepe meydana gelen olaylardan önce ele geçirilmesiyle büyük çaplı olayların önlendiğini belirterek, ele geçirilen silahların Kızıltepe ilçesinde meydana gelen olaylarda kullanılma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Vali Kılıçlar, "Kızıltepe olayları öncesinde ele geçirilen silahların daha büyük olayların önüne geçti. Büyük bir ihtimalle silahlar olaylar öncesinde Kızıltepe İlçesi'ndeki adreslere teslim edilecek. Güvenlik birimlerimiz büyük bir başarı sağladı. Vatandaşlarımızın huzur ve güveni için her türlü fedakarlığı yapan güvenlik kuvvetlerimize teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın da sağ duyulu davranmalarını ve huzurlarını sağlamayı amaçlayan güvenlik kuvvetlerimize yardımcı olmalarını diliyorum. Uzun bir mücadele sonunda ulaştığımız huzurlu ortamı bozmaya kalkışacak provokatör ve kötü niyetli kişilere karşı vatandaşlık sorumluluğu içinde herkes kendine düşen görevi yerine getirmelidir" dedi.

Kızıltepe olaylarından bir gün önce ele geçirilen silahlarla birlikte V.Ç. isimli şahıs yakalanarak sevk edildiği mahkemece tutuklanırken, polise silahla karşılık veren M.A. ise bir gün sonra yakalandı. Firar eden bir kişinin yakalanmasına ise çalışıldığı belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2006 Pazar 11:56:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?