3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Korkulan olmadı, Midyat rahat bir nefes aldı

Midyat’ta Danimarka ve batı basınında yayınlanan karikatürleri için düzenlenen protesto gösterisi Süryani vatandaşları tedirgin etti. 

Bugün için yapılan protesto gösterisinde Süryani vatandaşların işyerlerine saldırı olacak yönünde haberler ise Süryani vatandaşları daha çok tedirgin etti.

Bugün sükûnet içinde yapılan protesto gösterisinde herhangi bir taşkınlık yaşanmaması da Süryani vatandaşları rahatlattı. İşyerlerini geç açan Süryaniler ise vitrinlerine altınlarını bırakmadılar.

Dünkü akşam ayininde Midyat Kiliseleri Papazı Bedrus Öğünç bugün için esnaf’ın işyerlerini açmamaları ve dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.

Papaz’ın yaptığı uyarıları dikkate alan Süryani iş yerleri sahibi vatandaşlar dükkânlarını sabah saat 10.00’da açtılar. Deyrul-umur manastırında kalan 50 Süryani öğrenci ise güvenlik amacıyla bugün okullarına gelmediler. Öte yandan bugün kiliselerde bugün ayin yapılmadı. Öğle, ikindi ve akşam namazları kılınmadı. Köylerdeki Süryani vatandaşlarda bugün şehre gelmediler.

Aktaş Kuyumcusu sahibi Süryani Yuhanna Aktaş, “bizler geçen günkü protesto gösterisine destek verdik. Ancak bugün yapılan ve yarın yapılması düşünülen protesto gösterisinde dükkânlarımıza karşı bir saldırının haberini alınca çok üzüldük. Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınlayan batı basınını bizde eleştirdik ama bize karşı yapılması düşünülen saldırıya bir anlam veremedik. Çok şükür İlçe Emniyetimizin almış olduğu güvenlik önlemleri ve Mardin’den gelen takviye Çevik kuvvet ekipleri bir şey olmasını engellediler.

Türkiye nasıl bir mozaikse Midyat’ta başlı başına bir mozaiktir. Midyat dünyaya örnek bir şehir ve hiçbir huzursuzluğun olmasından yana değiliz. Avrupa’daki bütün halkta şuan Midyat’taki bu durumu öğrenmiş ve iki de bir telefon açıp bilgi alıyorlar. Bu tür şeylere hiç kimsenin hakkı yok birde bizler zaten karikatürleri yayınlayanları protesto ettik.

Protesto yapılması çok normaldir ama bunu bizimle bağdaştırmaları hiçte hoş olmadı. Gösteride en ufak bir kıvılcım her şeyi alevlendirebilir ve önü alınmaz sebebiyetlere gebe kalınabilirdi. Çok şükür bir taşkınlık olmadı ve herkese teşekkür ediyoruz.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma 16:57:47
Güncelleme :10 Şubat 2006 Cuma 23:47:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?