3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

MARDAV Başkanı Gelinkayalıları dinledi

Mardin’İn Midyat’a bağlı Gelinkaya Beldesi’ne geçen Adana MARDAV Başkanı Halil Arslan, Eski Belediye Başkanı Mehmet Aksöz’ün evinde belde halkıyla bir araya gelip sorunlarını dinledi.

Gelinkayalılar sorunlarını şöyle anlattı; “Beldemizde elektriğimiz sık sık kesilmektedir, elektrik şebekesi ve elektrik trafoları Yirmi Yedi yıl önce kuruldu.

Elektrik şebekesi ve trafolar da ömürlerini bitirdi artık hizmete cevap vermiyor. Elektrik şebekesinin değişmesi ve trafolarımızın büyütülmesi çok önem arz etmektedir. Beldemizin öğrenci sayısı bir lise açılmasını gerektiriyor. Çocuklarımız kışın büyük sıkıntılar yaşayarak Midyat'a okumaya gitmektedir. Yaşadıkları zorluklar ve sıkıntılar çocuklarımızın okuldaki başarısını da olumsuz etkiliyor.

Yeşil Kart alımında öne sürülen kriterlerden biri, köylünün Kırk Dönüm arazisinin altında bir araziye sahip olması gerektiğidir. Ancak Kırk dönüm hatta Elli Dönüm araziye sahip olanlarımız bile ektiğinin karşılığını alamıyor. Toprağa ekilenden elde edilen mahsul yapılan masrafı karşılamazken ve bizler geçimimizi sağlayamıyorken, bugün açlık sınırının Bin 800 YTL. nin bile açıklandığı bir dönemde biz fakir köylüler, aylık kazancı bu kurak ve kayalık arazilerden dolayı yeşil kart alamamamız bizleri üzmektedir. Hiçbir sosyal güvencemiz yok dolayısıyla Devletimizden bu konuda bizlere sahip çıkarak Yeşil Kart vermesini istiyoruz.”  

Vatandaşların sorunlarını dinleyen MARDAV Başkanı Halil Arslan, ise şunları söyledi: "Burada yaşayan insanlar genelde toprağı az olan insanlardır. Az olmasına rağmen verimlide değil. Çünkü bir kısmı kayalıktır ve bu kayalıklarda bir şey yetişmez.

Öte yandan toprakları susuz ekerek elde edilecek verim, yapılan masrafı bile karşılamıyor. İkinci hususa gelince, Devletimiz bir açıklama yaptı. Kız ve erkek öğrencilerimize bir miktar eğitim desteği para ödeyeceği belirtildi. Fakat Gelinkaya Beldesi’nde tespitim % 3 oranında öğrencimize eğitim desteği para verilmiştir. Bu insanlarımız müracaat ettikleri halde yardım alamamaktadır. Yani Hükümetimizin yaptığı açıklamaya halkımız güvenmesinde kime güvensin? 2004’ten itibaren müracaatları yapılmış öğrencilerimiz için verilecek eğitim desteğini alamamışlardır. Bu konuda ilgililerimizin bir çözüm getirmesi gerekmektedir.” 

Gelinkaya Eski Belediye Başkanı Mehmet Aksöz ise; “Şu anda benim 300 Dönüm tarlam vardır. Benim bu arazimi işletecek her kim çıkarsa, Bir Dönümünü Yıllık 20 Milyon Türk Lirasına İcara vermeye hazırım. Ben bu kadar gelir elde edemezken fakir köylümüz ne yapsın. Bu çaresiz ve fakir köylülerimize Yeşil Kart verilmesi lazım. Beldemizin esas nüfusu 15 Bin 179’dur. Burada geçimlerini sağlayamamaları yüzünden göç ettiler. Elli Dönüm arazisi olan bir köylümüzün geliri ne olabilir ki! Geçim sağlayamadığı malumdur. Bu yüzden diğer illere göç etmektedirler. Göç nedeni de burada geçim sağlanamadığındandır” diye konuştu.

Fahri Öztek - Kenthaber / Mardin
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2006 Perşembe 16:11:52
Güncelleme :24 Şubat 2006 Cuma 01:19:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?