3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Mardin Barosu'ndan kınama

Mardin Barosu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında verdiği ihraç kararını, yargıya müdahale olarak anladıklarını ve kınadıklarını açıkladı.

Savcı Ferhan Sarıkaya hakkında verilen kararın geri alınmasını beklediklerini ve başta Türkiye Barolar Birliği ve bütün barolar olmak üzere herkesi hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına sahip çıkmaya çağırdıklarını söyleyen Mardin Barosu yetkilileri, açıklamasında şöyle dedi:

"HSYK'nin Van Cumhuriyet Savcısı Sayın Ferhan Sarıkaya hakkında verdiği ihraç kararını yargıya müdahale olarak anlıyor ve kınıyoruz. Bu kararla bir kısım asker ve sivil bürokratlar hakkında dava açılacaksa, savcıların meslekten ihracı göze almaları gerektiği sonucu bütün çıplaklığıyla ortaya konulmuştur. Bu resim, yürütmenin yargı üzerindeki etkisini ispatlamıştır. Bu olayda görünen şu ki, yargı bağımsızlığı bütün kurumlarca çiğnenmiştir. Son dönemlerde çıkarılan bütün demokratik yasalardan, başta 'Terörle Mücadele Yasa Tasarısı' olmak üzere geri adım atıldığını, hatta olağanüstü hal rejimlerini hatırlatır yasaların yeniden hayata geçirildiğini gözlemliyor ve bu gelişmelerden kaygı duyuyoruz. Bütün kamuoyunun gözü önünde bu kadar açık bir şekilde yargıya müdahalenin gerçekleşmiş olması ve bu kararın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu eliyle yerine getirilmesi, Ankara bürokrasisinin bir bütün halinde çalıştığının bir elzem verici sonucudur. Bu karar, yargıya müdahalenin ta kendisidir. Bu kararın yargı bağımsızlığının teminatı olan kurumlardan birinin eliyle gerçekleştirilmesi, antidemokratik güçlerin geldiği nokta açısından bir güç gösterisidir. Sayın savcının iddianamesinde geçen, 'Türkiye'nin Temel Politik Yönetimlerini (Modernlik Projesi, AB Süreci) akamete uğratılması ve merkezdeki siyasi, bürokratik yönetim elitini güç ve yerlerini muhafaza etmesi, devletin bekasını korumak ve temsil etmekle görevli olan bürokratik aygıt içerisinde sızmalar olması halinde bürokrasinin bizzat kendisi devlet bekasını tehdit eder noktaya gelebilir' saptamasıyla devlet içindeki hukuk dışı yapılanmanın gücünü ve kendisini ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Hukuk devletinin en temel unsuru olan yargının bağımsızlığının olmadığı bir ülkede, yurttaşların hukuki güvenliğinden söz etmek mümkün değildir. Savcı Sarıkaya ile ilgili verilen kararın geri alınmasını bekliyoruz. Başta Türkiye Barolar Birliği ve bütün barolar olmak üzere herkesi hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Selahattin Erol - Kenthaber / Mardin
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 23:02:54
Güncelleme :24 Nisan 2006 Pazartesi 13:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?