3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Mimarlardan müzakere konularına tepki

Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Mardin Şube Başkanı Yılmaz Altındağ, AB'ye üyelik yolunda müzakere edilmeye başlanan 36 konu arasında kentleşme ve imar konusunun bulunmamasına tepki gösterdi.

Mardin Mimarlar Odası (MMO) Şube binasında müzakere çerçeve belgesini değerlendiren Şube Başkanı Mimar Yılmaz Altındağ, sıkı pazarlıklar sonucunda 3 Ekim'den itibaren Türkiye ile AB arasında başlatılan müzakerelerde kentleşme ve imar konusunun olmamasına tepki göstererek, müzakere çerçeve belgesinde belirtilenler arasındaki "çevre" ve "kültür" başlıkları altında bu konunun ele alınamayacağını; kentlerdeki kaçak ve düzensiz yapılaşmaya neden olan yasal ve yönetsel eksikliklerin giderilebilmesi için öncelikle "imar hukuku"nun yeniden düzenlenmesi ve müzakerelerde bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini savundu.

'Kaçak yapılaşmaya önlem'

Özellikle, Mardin başta olmak üzere "planlı kentleşme", "tarihsel kent dokularının korunması" ve "kaçak yapılaşmaya önlemler" konusunda Türkiye'deki mimarlık ve şehircilik çevreleri tarafından yıllardır örnek gösterilen Avrupa şehircilik ve imar hukuku normlarının AB ile müzakere gündemi dışında kalmasını eleştiren Başkan Altındağ, "Avrupa yaşamının ve Avrupa uygarlığının her alandaki kurallarına büyük özen gösteren AB'nin; yasal, planlı ve kimlikli kentler konusunda da aynı titizlik içinde olmayı ihmal edebileceği pek mümkün görünmüyor. Konuyu, AB sözcülerinin Türkiye için vurguladıkları dinamik ekonomi ve bunun Avrupa'ya da yararı olduğu yönündeki söylemleriyle birlikte irdelediğimizde, çarpık ve talana dayalı kentleşmenin bilinçli olarak müzakere dışında bırakıldığı anlaşılıyor. Çünkü AB'nin dinamik olarak tanımladığı ekonomi, özellikle son yıllarda doruğa çıkan arsa ve arazi rantı ile emlak ve inşaat pazarı gelirlerine dayalı rant ekonomisidir. Bunun dayanağı ve varlık nedeni ise kentlerde, kıyılarda ve ormanlarda her türlü korumacı önlemlerden bağımsız gerçekleşen ayrıcalıklı yatırımlar ile sadece gayrimenkul rantını çoğaltmaya yönelik özel proje uygulamalarıdır" dedi.

'Hükümetin işine geliyor'

AB'nin kentleşme ve imar konularına tutumunun hükümetin de işine geldiğini ileri süren Altındağ, "Avrupa'da örneği olmayan ve olması da mümkün görünmeyen kayırmalı proje yasalarını bile AB ile uyum paketleri arasında çıkartabiliyor. Bu nedenlerle Mimarlar Odası, örneğin 'kentsel kültürel mirasın korunması', 'kentsel kimliğin sürdürülmesi' ve benzeri projelere yıllardır parasal destekler veren Avrupa'nın ve AB'nin, bu anlayışın tüm kentlerimizde ve tüm ülkede öncelikli imar ve kentleşme politikalarına dönüşmesini sağlayacak yeni bir hukuksal yapılanmayı neden müzakere gündemine almadığını sormakta ve bu saptamasını duyarlı kamuoyunun dikkatine sunmaktadır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 18:35:51
Güncelleme :9 Ekim 2005 Pazar 12:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?